piątek, 30 czerwca 2017

Konfitura morelowa z kawałkami owoców

Lato. O tej porze roku najbardziej czekam na morele. Lubię je za ich łagodność.


Składniki:

1,5 kg moreli
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 opakowanie żelfix lub pektyna
lub
cukier trzcinowy żelujący

Przygotowanie:

Umyć morele. Większą część owoców po usunięciu pestki umieścić w garnku. Dolać odrobinę wody i gotować kilka minut. Zblenować kiedy będą miękkie. Resztę owoców pokroić w kosteczkę i dodać do garnka ze zblendowanymi owocami. Gotować kolejne kilka minut dodając cukier. Zamieszać. Następnie dodać żelfix. Dokładnie wymieszać.

Przygotować słoiki. Wyparzyć i umieścić w piekarniku na 180 stopni około 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Dać lekko wystygnąć słoikom. Wlać gorącą konfiturę. Zakręcić mocno słoiki i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

poniedziałek, 26 czerwca 2017

Krem z młodych buraczków z chipsami z buraka i miętą. Beetroot cream.

Do kremu z buraka wykorzystałam młode buraczki. Gotują się 15 minut! Skromna nie będę. Jest wspaniała w smaku. Lepszej nie jadłam.

Składniki:

pęczek młodych buraków
3-4 ząbki czosnku
sól
pieprz
ziele angielskie
ocet jabłkowy 2 łyżki
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka chipsów z buraka
mięta


Przygotowanie:

Buraki umyłam pokroiłam w kostkę. W rondlu rozgrzałam oliwę. Wrzuciłam pokrojone buraki i zaczęłam chwilę dusić. Dodałam 4 ząbki czosnku. Dalej dusiłam. Dodałam przyprawy i wlałam wodę. Po 10 minutach dodałam ocet. Gotowałam jeszcze 5 minut. Następnie zupę zmiksowałam. Wkruszyłam chipsy z buraka.