poniedziałek, 9 kwietnia 2018

Beza chmurka z kremem twarogowo- jogurtowym z jagodami

Przyszła długo wyczekiwana wiosna. Na niebie pojawiły się puszyste chmurki a na ziemi zakwitły fiołki. Przyroda zainspirowała mnie do zrobienia wiosennej lekkiej jak piórko bezy z fiołkowym kremem. Ciasto upiekłam na niedzielę. Jest bez laktozy i bez glutenu.


Beza: 

6 białek
1 1/2 szklanki drobniutkiego cukru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej


Bezę ubijamy- mieszamy długo ok 10 minut w misie
- mieszamy, a kiedy  pianę mamy sztywną  dodajemy po łyżce cukru. Kiedy skończy się cukier dodajemy skrobię i sok z cytryny.
Dzielimy powstałą masę na 2  równe części.  Spód zrobiłam w miarę płaski, część przeznaczoną na górę dość wysoką.
- pieczemy długo 3 godziny w 100 stopniach. Beza wychodzi bieluteńka.
Studzimy do zimna.

Krem:

2 opakowania twarogu
cukier z prawdziwą wanilią
kilka łyżek jogurtu
jagody mrożone (w sezonie świeże) ok 1/2 szklanki
1 łyżka cukru lub ksylitolu.

Twaróg i  jagody blendujemy. Będzie dość ciężko dlatego dodajemy już na tym etapie 3 łyżki jogurtu. Dodaj cukier waniliowy i cukier. Następnie dodaj jeszcze ze 2 -3 łyżki jogurtu tak aż będzie kremowej konsystencji.

Kremem przełożyć warstwy bezy. Wierzch  udekoruj np. płatkami kokosa i listami bławatka.

5 komentarzy:

  1. Fiołkowy to mój ukochany kolor :) Piękna ta beza!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała beza. A kolor kremu... niesamowity. Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki apetyczny fioletowy kolor <3 Bardzo lubimy bezy w takim wydaniu :D

    OdpowiedzUsuń