środa, 16 maja 2018

Kompot z rabarbaru i płatków róży


Tradycja picia kompotu prawdopodobnie ma 700 lat i pochodzi z czasów Imperium Osmańskiego. To napój owocowy z ugotowanych owoców. Tak podaje Wikipedia.
Do mojego kompotu dodałam płatki róży i jest wspaniały. Choć ja za różą nie przepadam, to ma "coś" w sobie to połączenie. Do wystudzonego kompotu dodałam cukier z agawy.

3 łodygi rabarbaru
płatki z jednej róży
2 łyżki cukru z agawy/ miód, cukier trzcinowy/ksylitol
melisa

Obrany i posiekany rabarbar gotuję z płatkami róży w 1 litrze wody. Odcedzam przez sitko do dzbanka.

















poniedziałek, 14 maja 2018

Szybkie ciasto z rabarbarem, kakao i mąką owsianą


Proste, szybkie ciasto z rabarbarem.
Do mojego ciasta wybrałam mąkę owsianą pełnoziarnistą.
Dobrze wychodzi z orkiszową, gryczaną i ryżową pełnoziarnistą. 


Składniki:

3 - 4 szt rabarbaru
4 jaja od zielononóżki
1/2 szklanki ksylitolu/cukru trzcinowego
2, 5 szklanki mąki owsianej pełnoziarnistej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pół łyżeczki wanilii w proszku
2 łyżki kakao lub karobu
olej rzepakowy 1/2 szklanki 

migdały w płatkach
 puder z ksylitolu? lub zwykły cukier puder
listki melisy
syrop z agawy do polania przed podaniem lub płynnego miodu np. z akacji 



Przygotowanie:

Rabarbar obierz, umyj i potnij w dowolne kawałki np. 5 cm słupki. Odstaw na bok.

Jajka (nie z lodówki) ubijamy z ksylitolem, dodajemy przesianą mąkę, wanilię, szczyptę soli, proszek do pieczenia i kakao. Na koniec wlewamy olej i chwilę mieszamy jeszcze mikserem.


Przelewamy do foremki lub tortownicy wysmarowanej olejem. Na wierzch układamy rabarbar. Pieczemy w 190 stopniach przez 45-50 minut.
Kiedy ostygnie posypujemy płatkami i polewamy syropem z agawy.
Wspaniale smakuje z melisą.



Świeża makrela pieczona z pomidorkami

Ryby są obecne na naszym stole dwa razy w tygodniu. Makrela jest tanią, tłustą rybą morską. Polecam ją szczególnie z piekarnika lub grilla. 

Składniki:

3 świeże makrele 
sól
pieprz
oliwa z oliwek
cytryna 
3 gałązki rozmarynu
2 ząbki czosnku
pomidorki
bazylia


Przygotowanie:

Umyj ryby i nożem ponacinaj skórę. Do wnętrza ryby włóż po gałązce rozmarynu, pocięty w plasterki czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Na wierzch rozłóż pomidorki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut.
Podawaj z pieczywem posmarowanym np. tapenadą z czarnych oliwek lub pesto.