piątek, 31 sierpnia 2018

Orkiszowe bułki na zakwasie żytnim pełnoziarniste

Często chodzę do ekologicznego sklepu- piekarni kupować bezglutenowe paluchy z mąki owsianej. Są one śmiesznie zawinięte i to one spowodowały, że sama chciałam spróbować jak to jest z tym zawijaniem. Udało się.
Są pyszne. Mąż wypieka żytnie chleby a ja żeby moja rodzina jadła zdrowo (nie muszą jeść bezglutenowo). Ja zrobiłam dla nich orkiszowe bułki na zakwasie żytnim z mąki jasnej z domieszką mąki orkiszowej pełnoziarnistej.

SKŁADNIKI:

450 g mąki orkiszowej jasnej  + do podsypania
50 g mąki
saszetka zakwasu np: żytniego lub własnego
pół saszetki drożdży ( ok.3-4g)
łyżeczka soli
łyżeczka miodu 
szklanka wody letniej

PRZYGOTOWANIE:

Rozpuść drożdże i zakwas w szklance wody ( jeśli robisz z zakwasu postępuj tak jak z zakwasem). Mąki przesyp do misy, wlej wodę, dodaj miód i sól, zacznij wyrabiać. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania (wyrasta dość długo). Po wyrośnięciu ciasto przełóż na stolnicę przetnij na 6 równych części i uformuj bułeczki - paluchy podsypując mąką. Ułóż na blasze wyłożonej papierem i pozostaw do wyrośnięcia. W tej fazie rosną szybko, więc od razu nastaw piekarnik na 200 stopni C. Po nagrzaniu (u mnie ok. 13-15 minut) piekarnika, włóż do pieca i piecz 45 minut.








































czwartek, 30 sierpnia 2018

Quiche z kozim serem i cukinią baby

Quiche z kozim serem, cukinią baby, zielonym groszkiem i tymiankiem. Nie przepadałam za kozimi serami -wyczuwałam w nich kozią sierść;) Jednak w Prowansji nauczyłam się, które sery kozie mam kupować wreszcie jeść że smakiem a nawet uwielbiać. Jeśli lubicie sery kozie, to przygotujcie sobie taki quiche...
Na ciasto:

mąka orkiszowa ekologiczna - 1,5 szklanki
jajo*
tymianek - 1 łyżeczka
masło - 1/2 kostki
sól - 1 łyżeczka
2-3 łyżki zimnej wody

* dodałam całe jajo, ale jeśli chcesz bardziej kruche daj samo żółtko. 

Nadzienie:

3 jaja
cebula - 1/2 szt.
kozi twarożek - 3-4 łyżki
cukinia - 1 szt.
zielony groszek (opcjonalnie) - 1 łyżka
czosnek - 1 ząbek
olej - 2 łyżki
tymianek

PRZYGOTOWANIE:

Z mąki, soli, jaja, masła i 1/2 łyżki  tymianku zagnieść kruche ciasto. 
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
W między czasie zaszklić cebulę. Odłożyć do wystudzenia.
Formę na tartę lub tarteletki posmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć ciastem i nakłuć widelcem spód ciasta. Włożyć do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Piec 10 -12 minut. 

Jaja roztrzepać z kozim twarożkiem, dodać pociętą cukinię, łyżkę zielonego groszku, tymianek i doprawić solą. Dodać zeszkloną cebulę i wcisnąć czosnek. Wymieszać. Wlać do wypieczonego ciasta. zapiekać 10-15 minut. Podawać na zimno lub gorąco.