piątek, 2 listopada 2018

Bułeczki dynie z cynamonen



Kiedy zobaczyłam na zagranicznych blogach te bułeczki w kształcie dyni  od razu chciałam je zrobić.
Jest z nimi trochę roboty, ale jak się ma gotowe pure z dyni to idzie szybko. 
Ja pure z dyni nie miałam. Za to teraz mam zamrożone w lodówce i czeka sobie do sernika już gotowe.



Składniki :

dynia piżmowa
mleko/ mleko roślinne
żółtko/jajo
1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 
rozpuszczone masło 
50 g cukru trzcinowego
2/3 opakowania drożdży intestat 
szczypta soli 
325 g mąki ( dałam orkiszową) 


Przygotowanie:

Dynię piżmową obieramy, kroimy w kostkę ok 1-2 cm. Wkładamy do brytfanny, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy przez 40 minut. Po wyjęciu należny uważać ponieważ zbiera się para i można się oparzyć. 
Pure przekładamy do wyższego naczynia i blendujemy. Studzimy pure. 

3 łyżki pure (resztę można albo zapasteryzować, albo zamrozić) wkładamy do wysokiej miski, wlewamy ciepławe mleko, wbijamy jajko i wsypujemy drożdże. Mieszamy. Teraz dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 30 minutach zagniatamy ponownie i tu trzeba ciasto wyrabiać ok 10 minut (to powoduje że ciasto po upieczeniu jest niebywale delikatne i poszyte w środku). Odstawiamy na 45-60 minut i ponownie zagniatamy uderzając kilkakrotnie o blat roboczy. Do miski w której rośnie ciasto wsypać trochę mąki. Ponownie odstawić o wyrośnięcia. 
Teraz ciasto wyjąć, zagnieść i pociąć na porcje. Uformować kulki. Ja kilka kulek przecięłam nożyczkami, resztę obwiązałam sznurkiem.  Po środku patyczkiem drewnianym zrobiłam dziurkę i włożyłam „ogonek” z przeciętego orzecha włoskiego. Ułożyć na papierze do pieczenia do wyrośnięcia i przykryć (przykryłam drugą blachą z piekarnika). Po 15-20 minutach smarujemy bułeczki rozkłóconym żółtkiem z 1 łyżeczką zimnej wody. 
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok. 30 minut. 




środa, 31 października 2018

Kruche ciasteczka z okienkiem

Ciasteczka orkiszowe kruche. Konfitura z mirabelek świetnie przełamuje słodycz kruchego ciasta.

SKŁADNIKI

250 g zimnego masła
cukier waniliowy
350 g mąki orkiszowej
100 g cukru pudru trzcinowego/ ksylitolu
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 łyżka gęstego jogurtu

PRZYGOTOWANIE:

Masło pociąć w kostkę wrzucić do malaksera, dodać pozostałe składniki. Pulsacyjnie wymieszać składniki. Wyjąć ciasto, uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować i wycinać ciastka. Piec w 180 stopniach C przez 12 minut. Wyjąć i wystudzić. Ciastka w wycięciem oprószyć cukrem pudrem.
Na całe ciastka nałożyć po łyżeczce konfitury i nałożyć ciastko z wycięciem.