czwartek, 20 grudnia 2018

Chrupiące pierniczki z mąki gryczanej i melasy

Zawsze chciałam upiec chrupiące pierniczki. I oto jest przepis. Bezglutenowe z melasą trzcinową mąką gryczaną i ryżową. Spakowane do blaszanych pudełek czekają na papierowe opakowanie i stemplowanie.

1,5 szklanki mąki gryczanej pełnoziarnistej
3/4 szklanki mąki ryżowej
2-3 łyżki melasy trzcinowej
3 łyżki miodu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika ( najlepiej własnej)
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka sody


Mąki przesypujemy do miski i dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto. Od razy wałkujemy na cienkie ok 2-3 mm ciasto wykrawamy dowolne pierniki i pieczemy po 10 minut w 170-180 stopniach.

Z podanych składników wyszło dwie blachy.










poniedziałek, 17 grudnia 2018

Rogaliki z suszoną śliwką w rumie

Przygotowałam te rogaliki bo mają ciekawe ciasto i nie są za bardzo słodkie. Nadzienie to namoczone suszone śliwki w rumie, które zmiksowałam na pastę. Wystarczą 2 łyżki takiej pasty.

5 suszonych śliwek zalać 2 -3 łyżkami rumu lub innego alkoholu - moczyć kilka godzin

kostka tłustego twarogu
kostka masła
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej + trochę do podsypywania
łyżeczka miodu + 2 łyżeczki wody

2 łyżeczki cukru trzcinowego i pół łyżeczki cynamonu.

Masło utrzeć z twarogiem, dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, uformować kule i schłodzić w lodówce (2 godziny).

Namoczone śliwki zmiksować w malakserze na pastę. Jeśli będzie za gęsto dolać więcej alkoholu.

Ciasto rozwałkować w okrąg. Posmarować pastą cienką warstwą cały placek. Pociąć  ciasto na 16 trójkątów za pomocą noża do pizzy lub radełka. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszej strony. Ułożyć na blasze. Rozprowadzić miód w wodzie i pędzelkiem posmarować rogaliki. Posypać cukrem trzcinowym z cynamonem.  To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Upiec w 180 stopniach ok 45 minut.