sobota, 4 maja 2019

Zupa z czerwoną kapustą i burakami z octem jabłkowym z dymnym posmakiem

Lubię zaglądać do szuflady lodówki tej z warzywami. Dziś znalazłam w niej buraka i czerwoną kapustę. Miałam puszkę fasoli i wyszła zupa pełna smaku zaprawiona koncentratem pomidorowy. Do tego posmak jabłkowego octu, odrobina jogurtu i grzanki z wypieczonego w domu chleba żytniego na zakwasie.

1/4 główki czerwonej kapusty
1 duży burak lub 2 małe
marchewka
cebula
3 ząbki czosnku
1 cm plaster selera
10 cm pora
2-3 ziemniaki
puszka fasoli
2-3 wędzone śliwki
liść laurowy
ziele angielskie 3 szt.
1 łyżeczka papryki wędzonej
sól i pieprz
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki octu jabłkowego
szczypta cukru
olej rzepakowy
lubczyk, natka i koperek







Warzywa obieramy, kapustę szatkujemy, buraki i seler tniemy w paseczki, marchewkę w pół talarki a ziemniaki i cebulę w kostkę. Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kilka gałązek lubczyku - zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy ziemniaki, sól. Gotujemy. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem i szklimy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy marchew, buraki oraz seler i por. Warzywa dusimy na średnim ogniu ok 10 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy zawartość patelni do gotujących się ziemniaków, wrzucamy poszatkowaną kapustę czerwoną i gotujemy ok 10 minut. Doprawiamy wędzoną papryką, octem jabłkowym, szczyptą cukru oraz chwilkę przesmażonym na oleju koncentratem pomidorowym. Dodajemy odcedzoną fasolkę z puszki. Mieszamy i gotujemy chwilkę. Podajemy z jogurtem, natką,  koperkiem  i grzankami z żytniego chleba na zakwasie.


4 komentarze: