niedziela, 18 sierpnia 2019

Ciasto gryczane ze śliwkami





Domowe, letnie ciasto, które miło będzie zjeść na tarasie, balkonie lub ogrodzie. Przy tym zdrowe. Z mąki gryczanej, jaj i oleju z owocami. Dobrze smakuje z kulką lodów cynamonowych lub waniliowych.

SKŁADNIKI:

śliwki ( dowolne u mnie santa rosa) ok. 8 lub 12 sztuk
250 g mąki gryczanej
4 jaja
1/2 szklanki miodu wielokwiatowego lub cukru
wanilia mielona 1/2 łyżeczki
olej  1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
płatki migdałowe - garść
3 sztuki goździków i 1 łyżka cukru trzcinowego

forma 18 cm wyłożona papierem i posmarowana tłuszczem

Przygotowanie:
Śliwki umyć, przeciąć na połówki i wyjąć pestki.
W moździerzu lub młynku zmielić goździki z cukrem trzcinowy.

Jaja ubić z miodem, wanilią na puch, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wlewać olej cały czas mieszając.
Wylać ciasto na przygotowaną formę. Na wierzch ułożyć śliwki. Posypać cukrem z goździkami, posypać płatkami migdałowymi.
Piec w 180 stopniach do godziny.





3 komentarze: