sobota, 19 października 2019

Zalewajka

Świętokrzyska zalewajka to zupa, którą babcia gotowała od zawsze w piątki. Tęsknota to chyba najgorsze uczucie. Dopada kiedy człowiek wcale nie chce. Tęskni się za ludźmi, których już nie ma. Za smakiem też. Na tą tęsknotę pomaga mi zupa. Zalewajka. Pamiętam jak babcia nalewała ją dziadkowi i nam. I zawsze była kromka chleba.

SKŁADNIKI:

woda 2 litry
3 spore ziemniaki
żur własny kiszony lub dobry sklepowy 1 szklanka
boczek wędzony 100g
kiełbasa 300 g
plaster słoniny na skwarki
cebula
czosnek 1-2 ząbki
liście laurowe 2 sztuki
ziele angielskie kilka
sól, pieprz do smaku
śmietana

PRZYGOTOWANIE :

Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, dodać przyprawy i zgotować do miękkości 15 minut. W międzyczasie wysmażyć pokrojone w kostkę kiełbasę, cebulę, boczek i słoninę. Dodać do gotujących się ziemniaków. Miękkie ziemniaki zalać żurem, doprawić śmietaną.

5 komentarzy: