piątek, 8 marca 2019

Sałatka z kremowym octem balsamicznym i owocami

Lekka, kobieca sałatka, choć to męska część mojej rodziny krzyknęła: Lepszej nie jadłem! Często słyszę taki okrzyk radości. Dlatego kocham to co robię;)

SKŁADNIKI:

Dla 4 osób 

opakowanie szpinaku baby
2 szt. mango pokrojone w kostkę
owoce granatu
maliny
po łyżce pestek dyni i nasion słonecznika 
orzeszki piniowe opcjonalnie 
oliwa z oliwek 2-3 łyżki 
i ocet kremowy balsamiczny

Przygotowanie:
 
Pestki dyni, słonecznik i orzeszki pini uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu.
Szpinak umieścić w dużej misie, polać oliwą i wymieszać. Wyłożyć na talerze. Na każdym umieścić trochę malin, mango i owoce granatu, posypać podprażonymi pestkami dyni i słonecznikiem. Całość polać kremowym octem balsamicznym 

czwartek, 7 marca 2019

Kotlety z komosy ryżowej z warzywami

Kotlety  #zerowaste. Ugotowałam dość dużo komosy ryżowej. Zostało mi jej dość dużo więc usmażyłam z niej kotlety.

Skałdniki:

3 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
1-2 ząbki czosnku
3-4 suszone pomidory
4 kostki mrożonego szpinaku
1 łyżka posiekanego koperku
2 jaja
3-4 łyżki bezglutenowej bułki tartej lub zwykłej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Dodatki: ogórki kiszone lub konserwowe, musztarda.

Przygotowanie:

Komosę przesypać do miski, wbić 2 jaja (dla wegan ugotowane siemię lniane), dodać pocięte suszone pomidory, wcisnąć czosnek, i dodać rozmrożony wyciśnięty z wody szpinak i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Na rozgrzany olej wykładać uformowane kotlety. Smażyć na złoto. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy.

wtorek, 5 marca 2019

Ciasto kukurydziane z czerwonymi pomarańczami

Ciasto zrobiłam z niebieskiej kukurydzy, ale można zrobić z żółtej lub z dowolnej mąki.

SKŁADNIKI:

250 g mąki z niebieskiej kukurydzy
4 jaja
100 g miodu
100 g masła lub oleju z pestek winogron
3 pomarańcze u mnie czerwone
100 ml soku pomarańczowego
2 łyżki maku niebieskiego
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
2 łyżeczki cukru trzcinowego
orzeszki piniowe

Tortownica 18 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Pomarańcze  sparzyć i zetrzeć skórkę. Z owoców wycisnąć sok. Rozpuścić masło i wystudzić. Do przestudzonego masła dodać sok z pomarańczy. Żółtka oddzielić od białek i ubić pianę na sztywno. Następnie do ubitej piany dodać po jednym żółtku. Następnie ubijając dalej wlewać miód. Teraz dodać mąkę kukurydzianą, wanilię, sodę, sok z pomarańczy z masłem oraz mak. Delikatnie wymieszać. Na dno formy wsypać cukier trzcinowy, położyć pokrojone w plasterki pomarańcze. 
Następnie masę przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piec 40 minut w 180 stopniach C.
Po sprawdzeniu patyczkiem kiedy ciasto się upiecze odwrócić ciasto i pozostawić do wystygnięcia. Na wierzch posypałam prażone orzeszki piniowe.



poniedziałek, 4 marca 2019

Makaron z czarnej fasoli z warzywami

Ponieważ współpracuję z Bio Planet otrzymuję do testowania różne produkty. Testowałam makaron z czarnej fasoli. Smak nieoczywisty. Na początku budzi ciekawość a potem chce się go jeść i jeść.  Makaron jest bezglutenowy. Opakowanie starcza na 4 porcje.

Przygotowałam z nim zielone warzywa: jarmuż, zielony mrożony groszek i awokado. 
Sos: oliwa z oliwek z sokiem z limonki. Smak świetnie orzeźwia otarta skórka z cytryny. Do tego prażone orzeszki piniowe. Dobrze jest pokruszyć fetą.

SKŁADNIKI:

opakowanie makaronu z czarnej fasoli
2 garście oczyszczonego jarmużu blanszowanego
awokado
3/4 szklanki mrożonego groszku
uprażone orzeszki piniowe
otarta skórka z cytryny wyparzonej lub ekologicznej.

Sos: oliwa z oliwek ok. 2-3 łyżki, sok z połówki limonki oraz ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku.



PRZYGOTOWANIE:


Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź. Jarmuż wymieszaj z blanszowanym groszkiem. Wlej sos i wymieszaj. Wyłóż makaron na talerze. Nałóż warzywa, dodaj pokrojone w kostkę awokado. Posyp prażonymi orzeszkami. Całość posyp z góry tartą skórką z cytryny.