czwartek, 19 września 2019

Gulasz z pieczarkami, bakłażanem i cukinią bez mięsa

Rewelacyjnie rozgrzewające danie z mnóstwem pieczarek i warzyw z wędzoną papryką

SKŁADNIKI;

300 g pieczarek
bakłażan
cukinia
pomidory 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
szklanka wody
2 ząbki czosnku
paska łyżeczka wędzonej papryki
olej do smażenia
cebula średnia
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażana i cukinię pociąć w dość dużą kostkę (2 x 2 cm). Cebulę pociąć w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Pieczarki obrać i przekroić na ćwiartki.
Rozgrzać patelnię i wlać niewielką ilość oleju. Obsmażyć bakłażana tak aby był rumiany z każdej strony. Przełożyć do rondla. Na tą samą patelnię wlać jeszcze oleju i dodać pieczarki i obsmażyć. Pod koniec dodać czosnek. Przełożyć do rondla i wlać szklankę wody, wino i zacząć gotować Na patelni zrumienić cebulkę, potem cukinię. Dodać do rondla. Dodać pokrojone pomidory i dusić. Doprawić wędzoną papryką, solą i pieprzem, Pod koniec gotowania dodać koncentrat.
Podawać z natką pietruszki.

wtorek, 17 września 2019

Crumble ze śliwką węgierką, malinami z wegańską kruszonką



Crumble ze śliwką węgierką, jesiennymi malinami i z wegańską bezglutenową kruszonką.



SKŁADNIKI

500 g śliwek węgierek
po garści malin 
szczypta cynamonu
świeży imbir 

Kruszonka:

3 łyżki mąki owsianej bezglutenowej (można zmielić płatki) 
3 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
 łyżka miodu lub ksylitol
2-3 łyżki oleju z pestek winogron 
2 łyżki płatków migdałów



PRZYGOTOWANIE

Owoce umieszczamy w naczyniach do zapiekania, doprawiamy szczyptą cynamonu. Na owoce  ścieramy niewielką ilość imbiru. Mieszamy składniki kruszonki i posypujemy owoce. U mnie piekło się 50 minut w 190 stopniach C.

poniedziałek, 16 września 2019

Orkiszowe naleśniki ze smażonymi brzoskwiniami


Naleśniki orkiszowe z prażonymi brzoskwiniami.

SKŁADNIKI:

Smażone brzoskwinie:

5-6 sztuk dojrzałych brzoskwiń
1/3 łyżeczki mielonej wanilii
2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:

Brzoskwinie umyć i pociąć na cząstki (ja przelewam wrzątkiem i zdejmuję skórkę). Przełożyć do rondla i podlać wodą. Smażyć kilka minut, aby się nie rozpadły, doprawić wanilią.

Naleśniki:

1.5 szklanki mąki orkiszowej lub gryczanej

1 szklanka zimniej gazowanej wody
jajo
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia 

PRZYGOTOWANIE:

Połączyć składniki na ciasto. Gdyby było za gęste dolać wody, mleka lub napoju roślinnego. Włożyć do lodówki na 30 minut. Potem smażyć cienkie placki (z podanych składników wyszło ok. 7-8 placków).

Naleśniki podawać z gorącymi brzoskwiniami z prażonymi płatkami migdałowymi. Posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.

niedziela, 15 września 2019

Gulasz warzywny z batatem i soczewicą

Gulasz warzywnym z bratem, soczewicą i pomidorami. 

SKŁADNIKI

1/2 szklanki czarnej soczewicy beluga lub zielonej
średniej wielkości 
1 słodki ziemniak
1 szklanka wywaru warzywnego
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka mielonego kminu
sól himalajska
papryczka ostra (bird eye)
puszka pomidorów
1 łyżeczką koncentratu pomidorowego
natka lub kolendra
olej
2 garście szpinaku

PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę ugotować 35 minut w nieosolonej wodzie.  Odcedzić.
Batata obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w małą kostkę.  Przesmażyć cebulę, czosnek i  batata wraz kminem, wlać wywar i gotować 10 minut. Dodać puszkę pomidorów, koncentrat, sól i papryczkę. Dodać ugotowaną i odcedzoną soczewicę. Wymieszać. Na koniec dodać szpinak i zamieszać. Podawać z kolendrą lub natką.