piątek, 27 marca 2020

Soczewica ze szpinakiem i mleczkiem kokosowym

Dahl z soczewicy gotuję odkąd zobaczyłam w telewizji program Anjun Anand. To było wiele lat temu. Ona pokazała go z ciecierzycą. Jeśli mam gotować dania kuchni hinduskiej to czerpię z jej właśnie przepisów.

SKŁADNIKI:

szklanka czerwonej soczewicy
2 szklanki wody
łyżka masła klarowanego lub olej
sól i pieprz do smaku
łyżeczka kminu mielonego
łyżeczka mąki z gorczycy (lub zmielona gorczyca)
cebula
kawałek imbiru
3 ząbki czosnku
3 pomidory lub puszka krojonych pomidorów
pół łyżeczki kurkumy
2 garście szpinaku
szczypta chili
200 ml mleczka kokosowego
świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE:

Na maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, dodaj przyprawy, wypłukaną soczewicę i zalej dwoma szklankami wody. Zacznij gotować. Po ok.10 minutach dodaj posiekane pomidory lub pomidory z puszki oraz wlej mleczko kokosowe. Po kolejnych 10 minutach kiedy soczewica będzie miękka dodaj szpinak, zamieszaj, pogotuj kilka chwil.Wyłóż danie na talerz posyp natką kolendry.

1 komentarz: