wtorek, 27 października 2020

Pikantny kapuśniak z soczewicą

 

Kapuśniak to zupa, której nie gotowało się w moim domu kiedy byłam dzieckiem. Jadałam ją u cioci-sąsiadki. Była kucharką w szkole. Zupy w jej wykonaniu były wspaniałe. A kapuśniak pamiętam do dziś. Ten dzisiejszy przygotowałam  z soczewicą. Gotując wspominałam kapuśniak cioci. Miłe wspomnienie.


500 gram kiszonej kapusty

1 łyżeczka papryki wędzonej i słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej lub 1 sztuka chili Bird's eye

3 liście laurowe i ziela angielskie

spora marchew

1/3 selera

1 pietruszka, korzeń

cebula

olej rzepakowy

sól do smaku

3/4 szklanki soczewicy czerwonej lub żółtej

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka

 cząbru

1/2 łyżeczki kminku

pieprz

Kapustę jeśli jest kwaśna przepłucz i posiekaj. Na tarce zetrzyj warzywa korzeniowe. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj papryki. Dodaj starte warzywa i lekko podsmaż. Dodaj kapustę i uzupełnij garnek wodą. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i sól. Gotuj ok. 10 minut. Następnie wypłucz soczewicę i dodaj do garnka. Zamieszaj. Soczewica nie rozpadnie się podczas gotowania ponieważ gotowana w kwasie z kapusty zostanie miękka ale się nie rozpadnie. Gotuj ok. 15 minut. Dodaj podsmażony na oleju koncentrat pomidorowy, majeranek i cząber. Pogotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj pieprz. Polej jeszcze olejem. 

1 komentarz: