środa, 7 października 2020

Wilgotne muffiny z tartym jabłkiem z żurawiną


Miękkie, wilgotne muffiny z jabłkiem i żurawiną. Świetne na śniadanie, drugie śniadanie lub jako deser. Dodałam różne rodzaje mąki, ale ty możesz użyć jaką masz. Najważniejsze żeby gramatura mąki się zgadzała.

SKŁADNIKI:

Na 12 sztuk

Piekarnik 190 stopni C.

Składniki:

100 g mąki owsianej i gryczanej

50 g mąki jaglanej

50 g mąki lnianej lub mielonego siemienia

2 soczyste jabłka

 garść suszonej żurawiny

 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich ( opcjonalnie)

po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody

3 pełne łyżki miodu 

100 ml oleju

150 ml mleka roślinnego ( najlepiej owsiane, migdałowe)

PRZYGOTOWANIE:

Suche składniki dodaj do miski. Przemieszaj trzepaczką. Następnie dodaj mleko, miód i olej oraz jabłka wraz z sokiem. Wymieszaj. Nakładaj do papilotek. Piecz 30 minut.





4 komentarze:

  1. Prezentują się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe, jesienne smaki :) Wypróbuję z chęcią, bo rodzina szamie teraz wszystko co z jabłkiem kilogramami ;)

    OdpowiedzUsuń