wtorek, 15 grudnia 2020

Jabłczanka zupa z jabłek

 

Jabłczanka. Polska jabłczanka! Nieznana w moim rodzinnym domu. Ostatnio mam ciągoty do jabłek ( nie mogę surowych) to wyszukuję tu i ówdzie wszystko co jest jabłkowe, regionalne i polskie... bo wiadomo że polskie jabłka są najlepsze. Ja zrobiłam ją w wersji kremowej. Ale ta zupa podawana jest zwykle kawałkami jabłek, zagęszczana skrobią i podawana z makaronem lub grzankami z chałki. 

na 4 porcje

SKŁADNIKI:

4 jabłka (wybrałam champion)

1/2 szklanka wody

sok z 1/2 cytryny

śmietanka migdałowa

prażone migdały

1 łyżka cynamonu

(dodałam także 2 goździki i trochę anyżu)

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Podlewamy wodą, wlewamy sok z cytryny, dajemy przyprawy i gotujemy aż jabłka się rozpadną. Wlewamy śmietankę i miksujemy. Przelewamy do talerzy lub szklaneczek. Posypujemy prażonymi migdałami. 


1 komentarz: