czwartek, 8 kwietnia 2021

Kaszotto gryczane z kolorowymi marchewkami i z cukinią

 

Kasza gryczana z kolorowymi marchewkami i cukinią to szybkie i proste wegańskie danie. Polecam na lunch, obiad lub kolację. 

Czas przygotowania ok. 15 minut

Ilość porcji 2

3/4 szklanki kaszy gryczanej

liść laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

płaska łyżeczka soli

2 marchewki (pomarańczowa i fioletowa)

2 łyżki oliwy z oliwek lub olej

sól i pierz do smaku

1/2 łyżeczki tymianku suszonego lub listki świeżego

1 łyżka posiekanej pietruszki

1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy

2 łyżki zielonej lub czarnej soczewicy z puszki ( nie jest to składnik obowiązkowy)  

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę gryczaną wypłucz i ugotuj al'dente w lekko osolonej wodzie (ok.10 minut) z liściem laurowym i zielem. Odcedź na sitku. Marchewki obierz i pokrój obieraczką we wstążki. Cukinię umyj, przekrój na pół i posiekaj w półplasterki. Rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj cukinię. Podsmaż ją krótko. Włóż marchewki, dopraw skórką z pomarańczy i tymiankiem oraz solą i pieprzem i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dodaj kaszę, soczewicę i wymieszaj. Posyp natką. 


3 komentarze: