czwartek, 2 grudnia 2021

Zupa krem z kiszonych buraków

Kiszone buraki zwykle dodawałam do sałatek czy surówek. Ponieważ miałam ich dużo dodałam do barszczu a wszystkie składniki zmiksowałam. Wyszedł wyborny. 

Składniki:

buraki - 3 szt.

kiszone buraki - 1 szklanka

seler - 1 kawałek

czosnek - 3 ząbki

jabłko ( kwaśne) - 1 szt.

słonecznik - 2 łyżki

kiełki buraków trochę

tymianek do smaku

fioletowe ziemniaki (opcjonalnie) - 2-3 szt.

imbir świeży - 2-3 cm

garam masala - 1/2 łyżeczki

sól himalajska - 1 łyżeczka

olej 1-2 łyżki

kiełki z buraków ale kiełki z pora też będą świetne

Przygotowanie:

 Warzywa obieramy. Buraki kroimy na mniejsze kawałki (można też użyć gotowych gotowanych na parze). W garnku w którym będzie gotowała się zupa wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy garam masalę, czosnek, seler, imbir oraz pokrojone ziemniaki. Kilka minut podsmażamy. Wlewamy wodę do zakrycia. Dodajemy sól. Gotujemy pod przykryciem ok 10 minut. Po 10 minutach dodajemy kiszone buraki, trochę zakwasu z kiszonych buraków oraz jabłko. Gotujemy do 10 minut. Całość miksujemy na krem. Podajemy z kiełkami z buraka,  prażonym słonecznikiem, prażonymi orzechami laskowymi, tymiankiem.



3 komentarze:

  1. Que comida bonita.




    https://www.parafraseandocomvanessa.com.br/

    OdpowiedzUsuń
  2. To bardzo zdrowa zupka Anitko. Pozdrawiam serdecznie z Rzeszowa w śniegu :)

    OdpowiedzUsuń