piątek, 29 listopada 2013

Croquembouche na świąteczny stół



To bardzo efektowne ciasto - tort.Kilka lat temu oglądaliśmy z mężem australijski Master Chef. Robiony był tam ten tort. Po kilku latach ośmieliłam się go zrobić. Ja tylko zrobiłam ptysie, karmel i krem. Budową zajął się mój mąż. Jest taki piękny, że na stół świąteczny zamierzamy zrobić powtórkę. Podaję przepis i moje uwagi.



szklanka  wody
szczypta soli
100-120  gram masła
1 łyżeczka cukru
szklanka mąki
4  jaja

Wodę, sól, masło i cukier zagotować w dużym garnku. Zdjąć z gazu i dodać całą mąkę. Mieszać, aż zacznie odchodzić do ścianek. Najlepiej robić to trzepaczką. Wystudzić ciasto. Wbijać jajka, po jednym !!! bardzo ważne, aż ciasto w pełni je wchłonie. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę zgrabne małe pagórki. Piec w piekarniku 190º C przez 25 minut.

Krem:
300 ml mleka
laska wanilii przecięta wzdłuż
6 żółtek
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
70 gram mąki
70 gram serka mascarpone

złote kuleczki cukrowe do dekoracji (opcjonalnie)

Wlać mleko do garnka i  wrzucić strączek wanilii. Zagotować, zdjąć z ognia, nakryć aby nie pojawił się kożuch i odstawić na 10 – 15 min. Utrzeć żółtka z cukrem . Stopniowo wmieszać mąkę. Wlewać mleko cienką strużką do masy z jajek i energicznie  mieszać trzepaczką. Zagotować na średnim ogniu, aby się nie przypaliło. Mieszać, aż masa zgęstnieje.Odstawić do całkowitego ostygnięcia pod przykryciem.  Po ostygnięciu wmieszać z serkiem mascarpone.

Otrzymanym kremem nadziewamy za pomocą rękawa cukierniczego ptysie.

Czas na karmel:

szklanka cukru
80 ml wody
syrop glukozowy

Wodę i cukier umieścić razem na patelni i gotować, aż zrobi się bursztynowy gęsty płyn. Za pomocą szczypiec maczać ptysie w gorącym karmelu i układać w stożek. Włosy karmelowe same będą się układać.
Na gorący karmel mniejszymi szczypczykami położyć perełki z cukru.

Uwaga!!!!
Karmel jest bardzo gorący. Można się poparzyć. Dlatego szczypce. Szybko zastyga tworząc chrupiącą i taka ma być skorupkę. Croquembouche przygotuj w ten sam dzień kiedy chcesz podać, bo karmel na drugi dzień jest płynny. Po prostu płynie. Ale jeśli masz i użyjesz syrop glukozowy karmel nie spłynie. Przygotowanie w ten sam dzień służy jeszcze temu że całość jest bardzo chrupiąca, jednak na drugi dzień jest już miękkie od kremu i od karmelu. I nie jest już taki smaczny jak powinien być.




22 komentarze:

  1. Wow! Wielki szacun, że udało wam się zbudować takie coś! :D Z moimi zdolnościami pewnie wszystko by się rozsypało :p

    OdpowiedzUsuń
  2. Podziwiam , naprawdę! I gratuluję efektu , rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny! Muszę taki zrobić na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już od dawna zbierała sie do zrobienia takiego tortu, ale jakoś tak zeszło... to podobno ulubiony ślubny tort Francuzów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mamo! Zróbcie i mnie taką ptysiową choinę, proszę!

    OdpowiedzUsuń
  6. Opadła mi szczęka! Wow!!! Genialna choinka :) Muszę coś takiego spróbować zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale z Ciebie zdolna kobieta. Jak to pięknie wygląda i do tego smakuje, chociaż takiego arcydzieła szkoda jeść.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały! Ja jeszcze nie jestem na tyle dobra w kuchni, żeby takie cudo zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale imponujące! Będzie skupiało całą uwagę :) cudo

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowny! Może i ja się kiedyś o taki pokuszę:) Mąż zdolniach, że taki tort ułożył:)

    OdpowiedzUsuń
  11. To mistrzowskie ciasto, widziałąm jak polegli w programie telewizyjnym. Twoje wyszło rewelacyjnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. nigdy nie widziałam takiego tortu! Zachwyca, totalnie :)
    Ale jak go pokroić? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno pan młody mieczem ma ciachnąć ciacho;) Ale ładnie się łamie:)

      Usuń
  13. Śliczna piramida!
    Uwielbiam.
    U mnie też croquembouche pojawia się przy wyjątkowych okazjach.

    OdpowiedzUsuń
  14. cudnie wygląda!! przydałby się na świąteczny stół zamiast stroika:)

    OdpowiedzUsuń
  15. a rany ale super!!! :)
    ile mnie omija fantastycznych rzeczy...
    pozdrawiam!! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow! Wygląda bardzo zjawiskowo :D Apetyt mi zrobiłaś, a o tej godzinie takie rzeczy niewskazane ;p

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale cudeńko :)! Aż szkoda jeść...:)!

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda bardzo efektownie:)
    ps. gotowanie za głosowanie znów trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  19. wyglada bardzo efektownie . Szacunek ! :) moze kiedys tez wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń