Budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem uduszonej w soku z pomarańczy z dyni Hokkaido oraz z pistacjami.
SKŁADNIKI:
1/2 dyni Hokkaido średniej wielkości
skórka z jednej pomarańczy
sok z jednej pomarańczy
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
pistacje do posypania
1 łyżka miodu płynnego
PRZYGOTOWANIE:
Dynię obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Udusić do miękkości w soku z pomarańczy. Przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować razem z kaszą. Dodać miód i skórkę z pomarańczy. Aby obniżyć IG budyniu, podczas miksowania dodać 1łyżkę masła migdałowego. Kasza i dynia mają dość wysoki IG. Osoby z problemem glikemii powinny dodać łyżkę masła z orzechów.
Wykładać do salaterek i posypać orzechami. U mnie pistacje.
Wykładać do salaterek i posypać orzechami. U mnie pistacje.