wtorek, 15 września 2015

Budyń jaglany z dynią Hokkaido bez mleka


Budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem uduszonej w soku z pomarańczy z dyni Hokkaido oraz z pistacjami.


SKŁADNIKI:

1/2 dyni Hokkaido średniej wielkości
skórka z jednej pomarańczy
sok z jednej pomarańczy
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
pistacje do posypania
1 łyżka miodu płynnego

                                                PRZYGOTOWANIE:

Dynię obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Udusić do miękkości w soku z pomarańczy. Przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować razem z kaszą. Dodać miód i skórkę z pomarańczy. Aby obniżyć IG budyniu, podczas miksowania dodać 1łyżkę masła migdałowego. Kasza i dynia mają dość wysoki IG. Osoby z problemem glikemii powinny dodać łyżkę masła z orzechów.
Wykładać do salaterek i posypać orzechami. U mnie pistacje.



19 komentarzy:

  1. zdecydowanie to coś dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak on pysznie wygląda :) Kochamy dynię między innymi za jej kolor :)
    Super przepis na pewno wart wypróbowania :D Gotowe paczkowane budynie niech się chowają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda to bardzo pokrzepiająco ! Na sezon dyniowy czekam cały rok i uwielbiam każdy przepis :) Budyniu jeszcze nie próbowałam, więc tym bardziej czuję, że podejmę to wyzwanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny kolor! lubię dynię z różnymi dodatkami, które podkręcają jej smak - korzenne przyprawy albo sok pomarańczowy właśnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Budyń bardzo lubię a ten twój kochana wygląda cudnie :-) z chęcią bym taki zjadła :-) ciekawy, bardzo ciekawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmmm ta konsystencja! Coś dla takiego dyniowego łasucha jak ja :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudownie wygląda! Pomysł bardzo fajny i jeszcze mój ulubiony gatunek dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Doskonały! Wygląda na wyjątkowo aksamitny i smaczny. :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczny! Uwielbiam ten kolorek :)
    Ps. mieszanka również na organic24.pl... rzeczywiście szybka jesteś jak znalazłaś w stacjonarnym ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowny kolorek, choć nie jestem fanką jaglanki to bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł, zapisze sobie do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  13. mniam! Dyniowy budyń ? pycha!

    OdpowiedzUsuń
  14. ciekawa propozycja na wykorzystanie dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  15. super wersja budyniu, i jaki kolor piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jesiennie, zdrowo i kolorowo. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jaki piękny! Ten cudny kolor :) Chętnie bym spróbowała takiego budyniu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny pomysł na budyń.
    Dynia hokkaido jest super. Dodatek soku z pomarańczy musi nadawać fajnego smaku i aromatu :)

    OdpowiedzUsuń