Budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem uduszonej w soku z pomarańczy z dyni Hokkaido oraz z pistacjami.
SKŁADNIKI:
1/2 dyni Hokkaido średniej wielkości
skórka z jednej pomarańczy
sok z jednej pomarańczy
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
pistacje do posypania
1 łyżka miodu płynnego
PRZYGOTOWANIE:
Dynię obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Udusić do miękkości w soku z pomarańczy. Przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować razem z kaszą. Dodać miód i skórkę z pomarańczy. Aby obniżyć IG budyniu, podczas miksowania dodać 1łyżkę masła migdałowego. Kasza i dynia mają dość wysoki IG. Osoby z problemem glikemii powinny dodać łyżkę masła z orzechów.
Wykładać do salaterek i posypać orzechami. U mnie pistacje.
Wykładać do salaterek i posypać orzechami. U mnie pistacje.
zdecydowanie to coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńJak on pysznie wygląda :) Kochamy dynię między innymi za jej kolor :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis na pewno wart wypróbowania :D Gotowe paczkowane budynie niech się chowają :)
Wygląda to bardzo pokrzepiająco ! Na sezon dyniowy czekam cały rok i uwielbiam każdy przepis :) Budyniu jeszcze nie próbowałam, więc tym bardziej czuję, że podejmę to wyzwanie :)
OdpowiedzUsuńpiękny kolor! lubię dynię z różnymi dodatkami, które podkręcają jej smak - korzenne przyprawy albo sok pomarańczowy właśnie:)
OdpowiedzUsuńBudyń bardzo lubię a ten twój kochana wygląda cudnie :-) z chęcią bym taki zjadła :-) ciekawy, bardzo ciekawy :-)
OdpowiedzUsuńMmmmm ta konsystencja! Coś dla takiego dyniowego łasucha jak ja :D
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda! Pomysł bardzo fajny i jeszcze mój ulubiony gatunek dyni :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDoskonały! Wygląda na wyjątkowo aksamitny i smaczny. :D
OdpowiedzUsuńFantastyczny! Uwielbiam ten kolorek :)
OdpowiedzUsuńPs. mieszanka również na organic24.pl... rzeczywiście szybka jesteś jak znalazłaś w stacjonarnym ;)
Cudowny kolorek, choć nie jestem fanką jaglanki to bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, zapisze sobie do wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńmniam! Dyniowy budyń ? pycha!
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja na wykorzystanie dyni :)
OdpowiedzUsuńsuper wersja budyniu, i jaki kolor piękny :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolorek, wspaniale wygląda
OdpowiedzUsuńJesiennie, zdrowo i kolorowo. Pycha!
OdpowiedzUsuńJaki piękny! Ten cudny kolor :) Chętnie bym spróbowała takiego budyniu :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na budyń.
OdpowiedzUsuńDynia hokkaido jest super. Dodatek soku z pomarańczy musi nadawać fajnego smaku i aromatu :)