To smaki, które gościły u mnie w rodzinnym domu. Dzięki młodej kapuście danie robi się nadzwyczaj szybko. Nadwyżkę makaronu można wysuszyć i mieć pod ręką w słoju. Doprawiona Maggi smakuje wyśmienicie. Mój mięsożerny syn pochwalił moją"robotę".
SKŁADNIKI:
500 g mąki razowej
2 jajka
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki zimnej wody
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników zagnieć makaron. Rozwałkuj na cienki placek. Wysusz błam ciasta. Pokrój na łazanki. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie 2 minuty. Odcedź. Zahartuj zimną wodą.
KAPUSTA
pół główki młodej kapusty
2 białe czosnkowe cebule
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren całego pieprzu
2 liście laurowe
olej rzepakowy ok. 2 łyżki
2 łyżki przyprawy w płynie Maggi
1/2 łyżeczki kminku
natka pietruszki
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Młodą kapustę poszatkuj. Do dużego rondla wlej wodę, tak aby była na wysokości 2-3 cm. Włóż poszatkowaną kapustę, przyprawy. Zacznij gotować na małym ogniu pod przykryciem. Dodaj przyprawę Maggi i odrobinę oleju rzepakowego. Na drugiej patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do kapusty. Spróbuj czy jest dobrze doprawione. Duś jeszcze klika minut. Potem wrzuć makaron i mieszaj razem z warzywami. Dodaj drobno posiekaną natkę i dopraw jeszcze Maggi i pieprzem jeśli trzeba. Całość polej olejem lnianym najlepiej budwigowym.