sobota, 25 maja 2013

Razowe łazanki z młodą kapusta i olejem lnianym



To smaki, które gościły u mnie w rodzinnym domu. Dzięki młodej kapuście danie robi się nadzwyczaj szybko. Nadwyżkę makaronu można wysuszyć i mieć pod ręką w słoju. Doprawiona Maggi smakuje wyśmienicie. Mój mięsożerny syn pochwalił moją"robotę".

SKŁADNIKI:

500 g mąki razowej
2 jajka
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki zimnej wody

PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników zagnieć makaron. Rozwałkuj na cienki placek. Wysusz błam ciasta. Pokrój na łazanki. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie 2 minuty. Odcedź. Zahartuj zimną wodą.

KAPUSTA

pół główki młodej kapusty
2 białe czosnkowe cebule
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren całego pieprzu
2 liście laurowe
olej rzepakowy ok. 2 łyżki
2 łyżki przyprawy w płynie Maggi
1/2 łyżeczki kminku
natka pietruszki
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Młodą kapustę poszatkuj. Do dużego rondla wlej wodę, tak aby była na wysokości 2-3 cm. Włóż poszatkowaną kapustę, przyprawy. Zacznij gotować na małym ogniu pod przykryciem. Dodaj przyprawę Maggi i odrobinę oleju rzepakowego. Na drugiej patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do kapusty. Spróbuj czy jest dobrze doprawione. Duś jeszcze klika minut. Potem wrzuć makaron i mieszaj razem z warzywami. Dodaj drobno posiekaną natkę i dopraw jeszcze Maggi i pieprzem jeśli trzeba. Całość polej olejem lnianym najlepiej budwigowym. 



środa, 22 maja 2013

Paluchy z makiem i z czarnym sezamem z orębami


Do chrupania, piwa, zupy i częstowania:) 


SKŁADNIKI:

500 g mąki
8 dkg suszonych drożdży
70 g rozpuszczonego masła
3 łyżki oleju rzepakowego
sól
łyżeczka cukru
łyżka otrąb pszennych
200 ml mleka


Wsyp mąkę i otręby do miski, dodaj drożdże i cukier, wlej ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło i oliwę. Pod koniec wyrabiania dodaj łyżeczkę soli. Wybronione ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy wyrośnie odgazuj. Rozwałkuj na stolnicy na ok. 0,5 cm. Potnij ciasto na 1,5 cm paski. Na stolnicy rozsyp sezam i mak. zacznij rolować otaczając ciasto makiem i sezamem. Piecz w 200 stopniach ok. 20 minut. 

poniedziałek, 20 maja 2013

Sałatka ze szparagami w talerzykach z tortilli



 P
odczas jednej z podroży widziałam podane w talerzykach z tortilli różnego rodzaju sałaty. To moja wiosenna wersja ze szparagami na ciepło i pieczonymi pieczarkami.


Składniki

4 tortille 
250 g pieczarek malutkich 
masło 
olej
mix sałat lub szpinak baby
pęczek szparag 
mozzarella
kilka pomidorków cherry
czerwona cebula lub szalotka
sok z cytryny
oliwa z oliwek
sól i pieprz
otarta skórka z cytryny
nasiona pestek dyni

Przygotowanie:

Najpierw lekko zwilżam wodą tortillę, kładąc na nią nasączony wodą ręczniczek papierowy, żeby podczas wkładania do formy nie popękała - jest bardziej plastyczna. Tortille umieść w formie na babkę i zapiecz w piekarniku 180 stopni C około 5-10 minut. Szparagi umyj, przetnij na 3 równe części i gotuj w osolonym wrzątku ok. 3 minut lub obsmaż na patelni. Pieczarki umyj, przekrój na ćwiartki jeśli są większe i zacznij rumienić na maśle z olejem, posól i posyp pieprzem. Do misy wsyp szpinak lub mix sałat, pomidorki koktajlowe, cebulę pokrojoną w krążki, odcedzone szparagi, pieczarki, porwaną mozzarellę. Całość wymieszaj i napełniaj miseczki tortilli. Z oliwy z oliwek, soku z cytryny i skórki zrób sos winegret. Posól go i popieprz. Podawaj w osobnym naczyniu, aby każdy mógł polać sobie bezpośrednio przed jedzeniem.


  Przepisy sałatki Fit & Easy