Cytrynowe szaszłyki z kurczaka z szafranem i tymiankiem. Podałam z sałatą i ryżem.
SKŁADNIKI:
1 pierś podwójna z kurczaka
cytryna 1 szt.
1ząbek czosnku
sok z połówki cytryny
tymianek posiekany 1 łyżeczka
szafran - nitki 1 szczypta
sól do smaku 1 łyżeczka
olej rzepakowy
kilka drewnianych patyczków na szaszłyków
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj marynatę:
z szafranu roztartego w moździerzu, ząbka czosnku, oliwy i soli.
Następnie umyj pierś kurczaka, osusz i pokrój w sporą kostkę. Marynuj mięso przynajmniej 20 minut. Cytrynę pokrój w plastry ok. 0,5-1 cm i przetnij na ćwiartki. Nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Grilluj na patelni grillowej lub na grillu szaszłyki kilka minut. Po upieczeniu posyp tymiankiem świeżym lub suszonym.