środa, 2 listopada 2016

Cytrynowe szaszłyki z kurczaka z szafranem i tymiankiem


C
ytrynowe szaszłyki z kurczaka z szafranem i tymiankiem. Podałam z sosem i ryżem.

SKŁADNIKI:

(2 porcje, po 2 szaszłyki)

pierś podwójna z kurczaka -1 szt.
cytryna- 1 szt.
sok z cytryny -1 łyżka
ząbek czosnku -1szt.
tymianek posiekany- 1 łyżeczka 
szafran  nitki -1 szczypta 
sól do smaku -1 łyżeczka 
oliwa 1 łyżka

kilka drewnianych patyczków na szaszłyków

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj marynatę: 

W moździerzu umieść szafran, ząbek czosnku, oliwę, skórkę z cytryny, sok i sól. Rozetrzyj wszystko razem.
Następnie umyj pierś kurczaka, osusz i pokrój w sporą kostkę. Posmaruj mięso marynatą (najlepiej w rękawiczkach) i odstaw przynajmniej na 20 minut.  Nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Grilluj na patelni grillowej lub na grillu kilka minut z każdej strony. Po upieczeniu posyp tymiankiem świeżym lub suszonym. 

Cytrynę przetnij na ćwiartki. Podaj po 2 kawałki do każdej porcji. Jedliśmy z sosem z tahiny, sosu sojowego, soku z cytryny i z pieprzem cayenne oraz ryżem jaśminowym. Świetna będzie też kasza bulghur.