środa, 2 listopada 2016

Cytrynowe szaszłyki z kurczaka z szafranem i tymiankiem

Cytrynowe szaszłyki z kurczaka z szafranem i tymiankiem. Podałam z sałatą i ryżem.

SKŁADNIKI:

1 pierś podwójna z kurczaka 
cytryna 1 szt.
1ząbek czosnku 
sok z połówki cytryny 
tymianek posiekany 1 łyżeczka 
szafran - nitki 1 szczypta 
sól do smaku 1 łyżeczka 
olej rzepakowy 

kilka drewnianych patyczków na szaszłyków

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj marynatę: 
z szafranu roztartego w moździerzu, ząbka czosnku, oliwy i soli. 
Następnie umyj pierś kurczaka, osusz i pokrój w sporą kostkę. Marynuj mięso przynajmniej 20 minut. Cytrynę pokrój w plastry ok. 0,5-1 cm i przetnij na ćwiartki. Nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Grilluj na patelni grillowej lub na grillu szaszłyki kilka minut. Po upieczeniu posyp tymiankiem świeżym lub suszonym.