SKŁADNIKI:
(2 porcje, po 2 szaszłyki)
pierś podwójna z kurczaka -1 szt.
cytryna- 1 szt.
sok z cytryny -1 łyżka
ząbek czosnku -1szt.
tymianek posiekany- 1 łyżeczka
szafran nitki -1 szczypta
sól do smaku -1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
kilka drewnianych patyczków na szaszłyków
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj marynatę:
W moździerzu umieść szafran, ząbek czosnku, oliwę, skórkę z cytryny, sok i sól. Rozetrzyj wszystko razem.
Następnie umyj pierś kurczaka, osusz i pokrój w sporą kostkę. Posmaruj mięso marynatą (najlepiej w rękawiczkach) i odstaw przynajmniej na 20 minut. Nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Grilluj na patelni grillowej lub na grillu kilka minut z każdej strony. Po upieczeniu posyp tymiankiem świeżym lub suszonym.
Cytrynę przetnij na ćwiartki. Podaj po 2 kawałki do każdej porcji. Jedliśmy z sosem z tahiny, sosu sojowego, soku z cytryny i z pieprzem cayenne oraz ryżem jaśminowym. Świetna będzie też kasza bulghur.

