piątek, 15 marca 2019

Jak ugotować jajko na miękko?


Kto nie lubi jajek? Pewnie są tacy, ale myślę, że w mniejszości. Ale do rzeczy. Powszechnie obecna instrukcja mówi, że jajko na miękko gotuje się 3 min we wrzątku. Szczerze, tak płynne białko, dla mnie nie do przełknięcia. Równie dobrze można by w ogóle nie gotować. A już na pewno jeśli jajka są z lodówki. Nie jestem zwolenniczką  trzymania ich w lodówce. 
Więc co robić? Na miękko z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem jajko gotuje się 4,5 do 5 min, a po tym czasie zatrzymujemy proces gotowania studząc jajko w zimnej wodzie. Na chwilę w zimną wodę i nie będziemy parzyć sobie palców przy zdejmowanie skorupek, a w środku i tak będzie ciepłe. 
Jeśli chcemy jajko do zupy np. ramen takie z miękkim żółtkiem to gotujemy 5-6 minut, ale też na koniec studzimy zimną wodą.  Druga sprawa to pękanie jajek w trakcie gotowania. Jajko pęka właśnie wtedy kiedy intensywnie rozszerzające się, pod wpływem wzrostu temperatury, powietrze nie ma jak wydostać się z jaja. Na szczęście łatwo tego uniknąć. Na górze jajka robimy szpikulcem dziurkę. Są nawet takie nakłuwacze specjalnie do tego stworzone. Taka dziurka pozwala na ujście rozszerzającego się pod wpływem temperatury powietrza na zewnątrz. I „voila” koniec frustracji z jajkiem.




wtorek, 12 marca 2019

Pasztet z zielonego grochu łuskanego z pestkami dyni


Warzywa strączkowe są bardzo ważne w naszej diecie. Pasztet z zielonego grochu jest zdrowy, smaczny i ma piękny kolor.
W wersji dla wegan można użyć odpowiednie produkty zastępujące jajka np. siemię.

SKŁADNIKI:

groch zielony łuskany  1 szklanka
pestki dyni 3/4 szklanki
cząber, kmin, kolendra, majeranek po jednej łyżeczce
białka z 3 jajek
pieprz i sól do smaku
olej ok. 50 ml
korzeń pietruszki mały 3 szt.
seler mały  1 szt.
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie  3 szt.

Dodatki: kiełki, musztarda, chrzan, ogórek kiszony, korniszon

PRZYGOTOWANIE:


Groch i pestki dyni namaczany na całą noc w osobnych naczyniach. Groch gotujemy z zielem angielskim i liściem laurowym do miękkości ok. 40 minut. Odcedzamy. W drugim garnku gotujemy pietruszkę i seler do miękkości ok. 20 minut. Ugotowany groch i obrane warzywa przekładamy do malaksera, dodajemy przyprawy oraz odcedzone pestki dyni. Całość mielimy. W misce ubijamy białka na sztywno. Do białek przekładamy masę z grochem i wlewamy olej. Wymieszaną masę pieczemy w wysmarowanej formie i wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach C przez 50 minut.