piątek, 8 listopada 2019

Ciasteczka z mielonych orzechów laskowych

Przepis na ciasteczka z mielonych orzechów laskowych i mąki bananowej.
Pyszne ciasteczka do kąpania w wannie gorzkiej czekolady.

Czas na przygotowanie i upieczenie to 5 minut i 20 minut pieczenia

SKŁADNIKI

150 g
 mielonych orzechów laskowych

3 białka

60 g mąki kasztanowej lub bananowej lub pół na pół

3 łyżki syropu klonowego

wanilia np. mielona

łyżeczka sody

cukier kokosowy do obtaczania

gorzka czekolada (trochę)

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy ręcznie. Kiedy zrobi się gęsta masa odrywamy od niej kawałeczek i robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Następnie obtaczamy każdą w cukrze kokosowym i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem w sporej odległości os siebie. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przelej do naczynka i maczaj ciasteczka.

środa, 6 listopada 2019

Korzenne śliwki duszone w winie z miodem

Korzenne śliwki duszone w winie z miodem. Tak uduszone śliwki świetnie pasują do porannej owsianki lub z gałką lodów.

SKŁADNIKI:

4 śliwki
100 ml czerwonego wina (można też podlać samą wodą)
przyprawa do piernika lub utarte w moździerzu (2 góźdzki, odrobina anyżu, cynamon - szczypta, gałka muszkatołowa - szczypta, pieprz czarny 2 ziarenka)
3-4 sztuki orzechów włoskich
1 łyżeczka miodu
tymianek

PRZYGOTOWANIE:

Śliwki kroimy na pół. Na patelnie wlewamy wino i zaczynamy odparowywać alkohol. Dodajemy przyprawy i wkładamy śliwki. Dusimy kilka minut. na koniec dorzucamy posiekane orzechy włoskie. Polewamy łyżeczką miodu. Można dodać tymianek lub bazylię grecką.

wtorek, 5 listopada 2019

Jednogarnkowy jesienny gulasz z dynią

Gulasz jednogarnkowy z pieczarkami, papryką, cukinią i bakłażanem. Z plackami ziemniaczanymi i rozmarynem smakuje najbardziej.

SKŁADNIKI:

300 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 bakłażan
1 cukinia
1/2 dyni piżmowej
cebula biała
ziele angielskie
liść laurowy
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki cząbru
2 suszone pomidory
1 puszka pomidorów
1 ząbek czosnek
majeranek do smaku
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie warzywa pokroić w dość sporą kostkę. Pieczarki pokroić na ćwiartki i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojony w kostkę bakłażan, potem cebulę pokrojoną w piórka, paprykę i dynię. Podsmażyć i dodać wszystkie przyprawy oraz posiekane suszone pomidory. Na koniec dodać cukinię. Podawać z plackami ziemniaczanymi z rozmarynem.