piątek, 8 listopada 2019
Ciasteczka z mielonych orzechów laskowych
Przepis na ciasteczka z mielonych orzechów laskowych i mąki bananowej.
Pyszne ciasteczka do kąpania w wannie gorzkiej czekolady.
Czas na przygotowanie i upieczenie to 5 minut i 20 minut pieczenia
150 gram mielonych orzechów laskowych
3 białka
60 gram mąki kasztanowej lub bananowej lub pół na pół
3 łyżki syropu klonowego
wanilia np. mielona
łyżeczka sody
cukier kokosowy do obtaczania
gorzka czekolada (trochę)
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy ręcznie. Kiedy zrobi się gęsta masa odrywamy od niej kawałeczek i robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Następnie obtaczamy każdą w cukrze kokosowym i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem w sporej odległości os siebie. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przelej do naczynka i maczaj ciasteczka.
środa, 6 listopada 2019
Korzenne śliwki duszone w winie z miodem
Tak uduszone śliwki świetnie pasują do porannej owsianki lub z gałką lodów.
4 śliwki
100 ml czerwonego wina ( można też podlać samą wodą)
przyprawa do piernika lub utarte w moździerzu ( 2 gózdzki, odrobina anyżu, cynamon - szczypta, gałka muszkatołowa - szczypta, pieprz czarny 2 ziarenka)
3-4 sztuki orzechów włoskich
1 łyżeczka miodu
tymianek
Śliwki kroimy na pół. Na patelnie wlewamy wino i zaczynamy odparowywać alkohol. Dodajemy przyprawy i wkładamy śliwki. Dusimy kilka minut. na koniec dorzucamy posiekane orzechy włoskie. Polewamy łyżeczką miodu. Można dodać tymianek lub bazylię grecką.
4 śliwki
100 ml czerwonego wina ( można też podlać samą wodą)
przyprawa do piernika lub utarte w moździerzu ( 2 gózdzki, odrobina anyżu, cynamon - szczypta, gałka muszkatołowa - szczypta, pieprz czarny 2 ziarenka)
3-4 sztuki orzechów włoskich
1 łyżeczka miodu
tymianek
Śliwki kroimy na pół. Na patelnie wlewamy wino i zaczynamy odparowywać alkohol. Dodajemy przyprawy i wkładamy śliwki. Dusimy kilka minut. na koniec dorzucamy posiekane orzechy włoskie. Polewamy łyżeczką miodu. Można dodać tymianek lub bazylię grecką.
wtorek, 5 listopada 2019
Jednogarnkowy jesienny gulasz z dynią
Gulasz jednogarnkowy z pieczarkami, papryką, cukinią i bakłażanem. Z plackami ziemniaczanymi i rozmarynem smakuje najbardziej.
300 gram pieczarek
1 czerwona papryka
1 bakłażan
1 cukinia
1/2 dyni piżmowej
cebula biała
ziele angielskie
liść laurowy
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki cząbru
2 suszone pomidory
1 puszka pomidorów
1 ząbek czosnek
majeranek do smaku
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Wszystkie warzywa pokroić w dość sporą kostkę. Pieczarki pokroić na ćwiartki i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojony w kostkę bakłażan, potem cebulę pokrojoną w piórka, paprykę i dynię. Podsmażyć i dodać wszystkie przyprawy oraz posiekane suszone pomidory. Na koniec dodać cukinię. Podawać z plackami ziemniaczanymi z rozmarynem.
300 gram pieczarek
1 czerwona papryka
1 bakłażan
1 cukinia
1/2 dyni piżmowej
cebula biała
ziele angielskie
liść laurowy
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki cząbru
2 suszone pomidory
1 puszka pomidorów
1 ząbek czosnek
majeranek do smaku
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Wszystkie warzywa pokroić w dość sporą kostkę. Pieczarki pokroić na ćwiartki i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojony w kostkę bakłażan, potem cebulę pokrojoną w piórka, paprykę i dynię. Podsmażyć i dodać wszystkie przyprawy oraz posiekane suszone pomidory. Na koniec dodać cukinię. Podawać z plackami ziemniaczanymi z rozmarynem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)