sobota, 3 listopada 2012

Cepeliny z nadzieniem z soczewicy z kminkiem




Cepeliny, zwane także kartaczami to popularna potrawa regionalna, z północno-wschodniej Polski. To podłużna pyza ziemniaczana z różnym nadzieniem. 


Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
cebula 2 sztuki
marchewka 2 sztuki
soczewica czerwona 3/4 szklanki
jajko 
mąka 300 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
olej ok. 50 ml
sól 
pieprz
łyżeczka kminku 



forma cepelina

PRZYGOTOWANIE 

Obierz ziemniaki. Pół z nich ugotuj, resztę pozostaw. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i odstaw do wystygnięcia. Cebulę pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na tarce (średnie oczka). Rozgrzej połowę oleju i usmaż cebulkę dodaj łyżeczkę kminku, dodaj marchew podsmaż 2-3 minuty. Kiedy będzie miękkie odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie ugotuj soczewicę, mekką odcedź a kiedy wystygnie dodaj do marchewki z cebulą i dopraw solą i pieprzem do smaku. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzyj na tarce na małych oczkach. Utarte ziemniaki wyciśnij w czystej ściereczce (  najlepiej w gazę). Na dnie z płynu osiądzie krochmal. Po kilku minutach kiedy osiądzie odlej wodę a krochmal dodaj do ziemniaków. Połącz teraz surowe ziemniaki z gotowanymi i dodaj sól, jajko, krochmal i obie mąki. Wymieszaj na ciasto. Pokrój ciasto na równe części i zrób 1 cm okrągłe placuszki. Na środek każdego placka ułóż łyżkę farszu i zlepiaj brzegi że sobą formując cepeliny. Gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie po wypłynięciu na wierzch kilka minut. Podawaj z cebulką zeszklonej na pozostałej części oleju.


Podawaj z buraczkami i kiełkami albo kapustą kwaszoną.

wtorek, 30 października 2012

Tort cynamonowy


Mój tort upiekłam w kwadratowej formie tortowej. Nasączyłam herbatą z cynamonem Dilmah. Pachniało korzennie i rozgrzewająco. Z lampką czerwonego wina.



                                    
SKŁADNIKI:












Ciasto:

8 jajek
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
250 g mąki tortowej
1 czubata łyżka kakao
1 łyżka startego świeżego imbiru

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiej wraz z kakao i proszkiem do pieczenia.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno i dodaj partiami cukier. Następnie dodaj stopniowo żółtka aż do skończenia i cukier waniliowy z ziarenkami prawdziwej wanilii. Teraz dodaj mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj starty imbir. Piecz w 180 stopniach C około 30 minut.



Krem

duże opakowanie serka mascarpone 
 małe opakowanie ricotty 
pół szklanki cukru pudru
płaska łyżeczka cynamonu
łyżeczka kakao
1 łyżeczka esencji waniliowej
pół łyżeczki przypraw korzennych ( jeśli lubicie)

konfitura z czarnych porzeczek

PRZYGOTOWANIE:

Serki zmiksować krótko razem, dodać cukier puder i przyprawy. Włożyć do lodówki.

Poncz:

zaparz mocną herbatę (zaparzyłam cynamonową Dilmah) i dodaj ulubiony alkohol (dałam 1 łyżkę amaretto). Wystudź.

Ciasto przekrój na 3 lub 4 blaty. Nasącz ponczem i przełóż blaty ciasta kremem. Dolną warstwę posmaruj także konfiturą. Dekoruj według własnego uznania. Wstaw do lodówki aby ciasto nabrało wilgoci od składników.





niedziela, 28 października 2012

Rosyjskie bliny z kawiorem


J
edną partię blinów smażyłam na oleju, drugą bez oleju. Uważam, że smaczniejsze są smażone bez oleju. Puszyste i bez tłuszczu. No chyba, że dysponujecie masłem klarowanym, choć ja osobiście go nie lubię. Nie smakuje mi. Bliny można jeść na słodko z konfiturą jak i w tradycyjnej rosyjskiej wersji ze śmietaną i kawiorem. 



Składniki:

1/2 szklanki mąki gryczanej
1 i 1/2 mąki razowej (ja dałam orkiszową razową)
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
szklanka mleka
4 jajka
20 g świeżych drożdży
olej do smażenia 


Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek.
Mąkę gryczaną zmieszaj z ciepłym mlekiem dodaj pokruszone w palcach drożdże i cukier. Odstaw, aby zaczęło rosnąc. Po ok. 30 minutach dodaj mąką razową, żółtka i sól. Wymieszaj i odstaw aby ciasto ponownie wyrosło. Kiedy minie ok. godziny ubij białka na sztywną pianę i dodawaj łyżką do ciasta. Powstanie niesamowicie puszyste lekkie ciasto. 
Smaż z obu stron. 
Podawaj z gęstym jogurtem lub kwaśną śmietaną na wierzch połóż pół łyżeczki kawioru