sobota, 3 listopada 2012

Cepeliny z nadzieniem z soczewicy z kminkiem




Cepeliny, zwane także kartaczami to popularna potrawa regionalna, z północno-wchodniej Polski. To podłużna pyza ziemniaczana z różnym nadzienie nadzieniem. 


Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
cebula 2 sztuki
marchewka 2 sztuki
soczewica czerwona 3/4 szklanki
jajko 
mąka 300 gr
mąka ziemniaczana 1 łyżka
olej ok 50 ml
sól 
pieprz
łyżeczka kminku 

ziemniaki mączyste, mąka pszenna, sól morska, jajko 


forma cepelina 


Obierz ziemniaki. Pół z nich ugotuj, resztę pozostaw. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i odstaw do wystygnięcia. Cebulę pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na tarce. Rozgrzej połowę oleju i usmaż cebulkę dodaj łyżeczkę kminku, dodaj marchew. Kiedy będzie miękkie odstaw do ostygnięcia. W między czasie ugotuj soczewicę. Kiedy wystygnie dodaj do marchewki z cebulą i dopraw solą i pieprzem do smaku. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzyj na tarce. Utarte ziemniaki wyciśnij w czystej ściereczce( gaza). Z płynu na dno osiądzie krochmal. Po kilku minutach kiedy osiądzie odlej wodę a krochmal dodaj do ziemniaków. Połącz teraz surowe ziemniaki z gotowanymi i dodaj sól, jajko, krochmal i obie mąki. Zagnieć ciasto. Pokrój ciasto na równe części  i zrób 1 cm okrągłe placuszki. Na środek każdego placka ułóż łyżkę farszu i zlepiaj formując cepeliny. Gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie. Podawaj z cebulką zeszkliwszy na pozostałej części oleju.


Podawaj z buraczkami i kiełkami, albo kapustką kwaszoną.

piątek, 2 listopada 2012

Coś na ząb

Postanowiłam dziś o siebie zadbać. Miałam ochotę na coś słodkiego. W Mark&Spencer kupiłam ciasteczka niesłone, nie słodkie - naturalny smak. Letnią porą zrobiłam galaretkę z czerwonej porzeczki. Teraz przyszedł czas ją skosztować. Utarłam twarożek z cukrem waniliowym. Włożyłam do szprycy i zrobiłam dekorację . W środek włożyłam łyżeczka galaretki. Pyszne, szybkie i efektowne. 



Twarożek Turek naturalny
cukier z wanilią
galaretka z czerwonej porzeczki 
ciasteczka z ciasta francuskiego 

wtorek, 30 października 2012

Tort imbirowo - cynamonowy z cukrowymi niezapominajkami

Mój tort upiekłam w kwadratowej formie tortowej. Nasączyłam herbatą z cynamonem Dilmah . Pachniało korzennie i rozgrzewająco . Z lampką czerwonego wina. 



Ciasto:

8 jajek
150 gr cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
250 gram mąki
1 czubata łyżka kakao
1 łyżka startego świeżego imbiru


Oddziel białka od żółtek  Białka ubij na sztywno i dodaj cukier. Dodaj żółtka i cukier waniliowy z ziarenkami prawdziwej wanilii. Miksuj dalej. Teraz dodaj mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj starty imbir. Piecz w 180 stopniach około 30 minut.



Krem

duże opakowanie serka mascarpone i małe ricotty 
pół szklanki cukru pudru
płaska łyżeczka cynamonu
łyżeczka kakao
1 łyżeczka esencji waniliowej
pół łyżeczki przypraw korzennych ( jeśli lubicie)


Serki zmiksować krótko razem, dodać cukier puder i przyprawy. Włożyć do lodówki

Poncz: zaparz mocną herbatę ( zaparzyłam cynamanową Dilmah) i dodaj ulubiony alkohol (ja dałam 1 łyżkę amaretto ) Wystudź.

Ciasto przekrój na 3 lub 4 blaty. Nasączaj ponczem i przekładaj warstwy kremem. Dekoruj. Wstaw do lodówki aby ciasto nabrało wilgoci od składników.




niedziela, 28 października 2012

Rosyjskie bliny z kawiorem

Tę partię blinów smażyłam na oleju. Poniżej bez oleju. Uważam, że smaczniejsze są smażone bez oleju. Puszyste i bez tłuszczu. No chyba, ze dysponujecie masłem gee. Smakują wyśmienicie na słodko z konfiturą jak i w tradycyjnej rosyjskiej wersji ze śmietaną i kawiorem. 



Składniki

pół szklanki mąki gryczanej
1 i 1/2 mąki razowej ( ja dałam orkiszową razową)
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
szklanka mleka
4 jajka
20 gram drożdży
olej do smażenia 



Przygotowanie:

Mąkę gryczaną zmieszaj z ciepłym mlekiem wkrusz drożdże i cukier. Odstaw, aby zaczęło rosnąc.  Po ok 30 minutach dodaj mąką razową, żółtka i sól. Wymieszaj i odstaw aby ciasto ponownie wyrosło. Kiedy minie ok godziny ubij białka na sztywną pianę i dodawaj łyżką do ciasta. Powstanie niesamowicie puszyste lekkie ciasto. 
Smaż z obu stron. 
Podawaj z gęstym jogurtem lub kwaśną śmietaną na wierzch połóż pół łyżeczki kawioru.