sobota, 11 stycznia 2020

Ciasteczka z mielonych migdałów

Ciasta  mielonych migdałów z żurawiną. Zaraz po wyjęciu z piekarnika są mięciutkie, ale z czasem robią się twarde. Na drugi dzień są w środku lekko ciągnące.

SKŁADNIKI

175 g mielonych migdałów
170 g cukru pudru
2 białka z małych jajek
kilka kropel aromatu migdałowego

2 łyżki cukru pudru do obtaczania
do środka może iść migdał, suszona żurawina

PRZYGOTOWANIE

Mielone migdały, cukier puder, białka i aromat migdałowy wymieszać na gładko. Wstawić do lodów na 3-60 minut.

Rozgrzać piekarnik na 180 stopni C.

Nabierać łyżeczką masę, uformować kulkę i położyć na blasze wyłożonej papierem. W środek wcisnąć migdał lub żurawiną.
Piec 15 minut ( ciastka pieką się szybko, trzeba uważać bo rozmawiając przez telefon przeciągnęłam  pieczenie o 2 minuty i były już według mnie trochę za bardzo zrumienione;))


środa, 8 stycznia 2020

Laksa aromatyczna zupa z curry

Moja wersja  azjatyckiej zupy laska zawiera polecaną przez ze mnie we wcześniejszych przepisach z pastę curry Cosmovedy. Nieustannie będę ją polecała, ponieważ według mnie to najlepsza pasta na rynku. Możecie też taką pastę wykonać sami.

SKŁADNIKI

makaron z czerwonej fasoli adzuki - 1 opakowanie ( lub dowolnego)

pasta curry - 1 łyżka
tofu - 1 opakowanie
opcjonalnie: dorsz lub krewetki lub pierś z kurczaka - 400 g
ok 1,5 l. bulionu warzywnego lub wody
czosnek - 2 ząbki
imbir świeży- 2 cm
sos sojowy - 2 -3 łyżki
pomidorki koktajlowe -kilka sztuk
kolendra świeża do smaku
mleko kokosowe - 100 ml
olej - 2 łyżki
marchewka - 1 szt.
pasta chili sambal- 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE

Ugotować makaron 7 minut.
Tofu pokroić dość dużą kostkę i zrumienić.
Do garnka wlać olej i dodać pastę curry, utarty czosnek i starty imbir. Wlać ok. 1,5 litra pokrojoną w plasterki marchewkę. Zagotować. Po 10 minutach włożyć wcześniej podsmażone tofu, pociętą w kostkę rybę, krewetki lub pierś z kurczaka. Po 5 minutach dodać pomidorki, wlać mleko kokosowe. Zagotować chwilę.

wtorek, 7 stycznia 2020

Sękacz pomysł na prezent z Polski

Ciasto sękacz poznałam, kiedy pracując dla pewnego wydawnictwa dostawaliśmy z Podlasia właśnie takie prezenty na święta. Sękacz zachwyca swoją formą, wykonaniem i smakiem. Upieczenie takiego ciasta wcale nie jest łatwe. Warstwy ciasta polewa się na rozgrzanym obracającym się drewnianym wałku. W ten sposób tworzą się sople z cieknącego ciasta. Kupuję go na święta ( żadnych diet - bo ciasto to same jaja, masło, cukier i mąka).


Kiedy opublikowałam na Instagramie to zdjęcie - dostałam wiele cennych komentarzy. Najlepsze sękacze można kupić eksplorując Podlasie. Szczególnie polecane są małe regionalne cukiernie. Można kupić także urządzenie do domowego wypieku sękacza. 

Ciasto kupuje się w kartonie, bardzo długo zachowuje świeżość.