Jeśli kochacie orzechy ta babka przypadnie wam do gustu. Pyszna i wilgotna w środku. Do tego łatwa w przygotowaniu i jak zawsze u mnie staram się aby wypieki były zdrowe, mniej słodkie.
Składniki:
200 g mielonych orzechów włoskich
3/4 przesianej mąki orkiszowej
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub np. ekstrakt waniliowy
1/2 szklanki cukru trzcinowego/ miodu
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 st.C
Formę smarujemy masłem (można oprószyć mąką np. pełnoziarnistą). Jaja wbijamy do miski i ubijamy z cukrem i wanilią na puch. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Krótko mieszamy. Na koniec dodajemy zmielone orzechy włoskie i już mieszamy trzepaczką. Po połączeniu się składników przelewamy masę do formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Dekorujemy.