Gofry o smaku ciasta marchewkowego. Ciasto przygotowuje się niemal tak samo jak to do pieczenia. Tylko zamiast do foremki ciasto wlewamy do gofrownicy.
SKAŁDNIKI:
3/4 szklanki mąki (dowolnej, u mnie orkiszowa)
1/2 szklanki mielonych migdałów
1 średniej wielkości marchew
mleko sojowe (lub inne) ok. 3/4 szklanki
płaska łyżeczka cynamonu
czubata łyżka cukru kokosowego lub trzcinowego
1 jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Dodatkowo: mleko kokosowe do ubijania, skórka z pomarańczy, 2 łyżeczki ksylitolu, listki mięty
PRZYGOTOWANIE:
Marchew zetrzeć na średnich oczkach. Połączyć wszystkie składniki na gładkie gęste ciasto. Na koniec dodać startą marchew. Wymieszać. Piec w gofrownicy. Podawać z ubitą śmietaną lub ubitym mlekiem kokosowym (znajdziecie jako nowość od firmy Amaizin). Posypać skórką z pomarańczy, dodać miętę.