Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
szklana mąki orkiszowej lub innej
1 i 1/2 szklanki wody (można dodać gazowaną)
2 garście szpinaku baby
sól 1/2 łyżeczki
jajko
olej do smażenia
Farsz:
350 g twarożku domowego śmietankowego (ostatnio w Żabce kupuję firmy Śnieżka z Perlina z krówką - według mnie najlepszy)
łyżka miodu
skórka otarta z limonki do smaku
1 łyżka płatków migdałowych
mięta lub melisa
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak (bez ogonków) wkładamy do naczynia, wlewamy wodę i blendujemy. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni i niewielkiej ilości oleju cienkie placki.
Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy skórkę z limonki, płatki migdałowe i miód oraz listki ziół. Mieszamy.
Nadziewamy naleśniki i posypujemy cukrem pudrem.