wtorek, 3 marca 2020

Zielone naleśniki z aromatycznym twarogiem



Ciasto naleśnikowe:

szklana mąki orkiszowej lub innej
1 i 1/2 szklanki wody ( można dodać gazowaną)
2 garście szpinaku baby
sól 1/2 łyżeczki
jajko

olej do smażenia

Farsz:

350 g twarożku domowego śmietankowego ( ostatnio w Żabce kupuję firmy Śnieżka z Perlina z krówką - według mnie najlepszy)
łyżka miodu
skórka  otarta z limonki  do smaku
1 łyżka płatków migdałowych
mięta lub melisa


Szpinak ( bez ogonków) wkładamy do naczynia, wlewamy wodę i blendujemy. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni i niewielkiej ilości oleju cienkie placki.

Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy skórkę z limonki i miód oraz listki ziół. Mieszamy.
Nadziewamy naleśniki i posypujemy cukrem pudrem.

poniedziałek, 2 marca 2020

Zapiekany kalafior z trzema serami z kaszą gryczaną

Pyszne danie z kalafiora, kaszy gryczanej i trzech serów: mozzarelli, ementalera i parmezanu. Będę szczera z Wami. Następnym razem zamiast kaszy użyję ziemniaków ;) No chyba, że jesteście wielbicielami kaszy gryczanej.

Dla czterech osób:

średni kalafior
3/4 szklanki kaszy gryczanej
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
mąka z gorczycy ( może być łyżeczka musztardy lub roztarta w moździerzu łyżka białej gorczycy)
olej rzepakowy ok 50 ml
3-4 ząbki czosnku
starty na tarce ser: ementaler, mozzarella ( mogą być tzw. wióry) lub inne sery ciągnące się
2 łyżki tartego parmezanu
natka pietruszki

Kalafiora rozebrać na małe różyczki i ugotować w osolonej wodzie kilka minut. Kaszę ugotować al dente ok.10 minut (jeśli robicie wersję z ziemniakami to potnijcie je w kostkę i obgotujcie razem kalafiorem ok. 10 minut).

Do oleju wcisnąć czosnek, dodać trochę soli, mąki z gorczycy, gałkę muszkatołową i sporo pieprzu.  Mieszanką polać kalafior i dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Rozłożyć kaszę. Przykryć serami i zapiekać w 180 stopniach C. ok 20 minut aż ser się zrumieni. Posypać natką pietruszki.