piątek, 9 września 2022

Zupa z pieczonej pietruszki i antonówki


TO mój HIT nadchodzącej jesieni i zimy
Zupa z pieczonej pietruszki i antonówki z prażonymi orzechami włoskimi i olejem z orzecha włoskiego z cynamonem i mlekiem kokosowym. Dla tych którzy tak jak ja nie przepadają za mlekiem kokosowym mam dobrą wiadomość- jest niewyczuwalny w zupie. Ale jeśli tak  ja źle sie czujcie po mleku kokosowym to polecam zrobić mleko słonecznikowe namaczając wcześniej w wodzie słonecznik chociaż na godzinę. Potem przelać wodą pestki i zmiksować ze świeżą wodą (400 ml). 

Składniki:

500 g korzenia białej pietruszki

1 antonówka ( ok. 200 g upieczonego miąższu)

sól i pieprz do smaku

szczypta cynamonu

500 ml wody

400 ml mleka kokosowego tłustego lub słonecznikowego ( może być też śmietanka krowia 35% 200 ml)

olej 

Dodatki: grzanki, olej z orzechów włoskich lub migdałów lub rzepakowy, orzechy włoskie


Przygotowanie:

Pietruszkę obrać i upiec z jabłkiem w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C ok. 45 minut. Następnie przełożyć składniki do garnka. Wlać mleko, wodę i wybrane mleko –napój. Dodać sól i cynamon. Gotować 5 minut. Zmiksować na krem. Podawać z grzankami i orzechami.







środa, 7 września 2022

Koktajl z rokitnikiem i dziką różą


Pisałam już że połączenie soku z rokitnika z bananem jest genialne. Dziś wzbogaciłam  koktajl dziką różą, która jest najbogatszą rośliną w witaminę C. Do koktajlu dodałam marchewkę bo nie chciało mi się wyciskać soku;) 

SKŁADNIKI

marchewka - 2 szt. lub 200 ml soku z marchwi

banan - 2 szt.

sok z rokitnika - 100 ml

sok pomarańczowy - 200 ml

sproszkowana dzika róża - 2 łyżeczki ( Bio Planet)

kurkuma - 1 łyżeczka

różdżka z dynią (opcjonalnie) - 1-2 szt.

Przygotowanie:

Marchewki obrać, umyć i pociąć w talarki ( można wlać 200 ml soku marchewkowego). Banany pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do malasera, dodać resztę składników i zmiksować. Przelać do szklanek.





niedziela, 4 września 2022

Bomba witaminy C z rokitnikiem

Sok z rokitnika pysznie komponuje się z bananem, sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Moim zdaniem to najlepszy koktajl jaki piłam. Dodatek rokitnika tak bogatego w witaminę C wynosi ten koktajl na wyższy poziom:) Samego rokitnika nie jestem w satnie wypić ale jako dodatek do innych owoców jest genialny!

SKŁADNIKI:

banany - 2 szt.

sok pomarańczowy - 300 ml

sok z cytryny - 1 szt.

sok z rokitnika  bio np. Medicura - 100 ml

sproszkowany baobab (opcjonalnie) - 2 łyżeczki


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Obrać banany, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w blenderze. Dodać sok z wyciśniętej cytryny, sok pomarańczowy, sok z rokitnika oraz proszek z baobabu. Zblendować na gradko.