czwartek, 13 listopada 2014

Zupa rybna ze smażonym szczupakiem



A właściwie może być z każdą rybą ... karp na przykład.
To najlepsza zupa rybna jaka mi wyszła. Do tej pory;)



Składniki

płat fileta szczupaka, oczyszczony, bez ości
ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
kilka płatków chili dla ostrości 
marchew
pietruszka korzeń 
ziemniaki kilka sztuk 
oliwa z oliwek 2-3 łyżki 
2 - 3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
kminek do smaku
natka pietruszki 
sól ok 1,5 łyżeczki
pieprz



Przygotowanie

Obieramy warzywa i kroimy w plasterki, dość grube, ziemniaki też w sporą kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowała się zupa wlewamy łyżkę oliwy i smażymy  koncentrat  pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dokładamy warzywa. Chwilkę dusimy, zalewamy 1,5 wrzątku i dodajemy przyprawy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szczupaka pokrojonego w kostkę, delikatnie go posólcie. Zaczynamy smażyć od skórki, aby była chrupiąca. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy rybę, mieszamy, dodajemy natkę i wylewamy do talerzy.