A właściwie może być z każdą rybą ... karp na przykład.
To najlepsza zupa rybna jaka mi wyszła. Do tej pory;)
Składniki
płat fileta szczupaka, oczyszczony, bez ości
ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
kilka płatków chili dla ostrości
marchew
pietruszka korzeń
ziemniaki kilka sztuk
oliwa z oliwek 2-3 łyżki
2 - 3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
kminek do smaku
natka pietruszki
sól ok 1,5 łyżeczki
pieprz
Przygotowanie
Obieramy warzywa i kroimy w plasterki, dość grube, ziemniaki też w sporą kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowała się zupa wlewamy łyżkę oliwy i smażymy koncentrat pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dokładamy warzywa. Chwilkę dusimy, zalewamy 1,5 wrzątku i dodajemy przyprawy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szczupaka pokrojonego w kostkę, delikatnie go posólcie. Zaczynamy smażyć od skórki, aby była chrupiąca. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy rybę, mieszamy, dodajemy natkę i wylewamy do talerzy.