Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z dodatkiem młodej włoszczyzny.
Składniki:
1 kg pomidorów
1 pęk młodej włoszczyzny
sól i pieprz do smaku
papryka ostra do smaku
oliwa z oliwek lub masło ( 2 łyżki)
szczypta cynamonu
ziele i lisć laurowy
3 ząbki młodego czosnku
Przygotowanie:
Włoszczynę myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy litrem wody, dodajemy sól, pieprz, ziele i liść laurowy. Gotujemy 10 minut. W międzyczasie w rondlu rozgrzwamy oliwę lub masło i przesmażamy pokrojone pomidory (10 minut) wraz z czosnkiem. Całość przelewamy do garnka z włoszczyzną. Z garnka usuwamy pora i zielone części łodyg selera. Gotujemy chwilę i miksujemy. Zupę można przetrzeć przez sito. Podawać z bazylią i świeżo mielonym pieprzem.