środa, 26 lutego 2020

Grzybowy Strogonow do lunch boxu

Grzybowy Strogonow.

250 gram pieczarek brunatnych
250 gram boczniaków
2 łyżki oleju
cebula
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól i pieprz do smaku
2 kiszone ogórki
szklanka bulionu warzywnego
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
natka pietruszki

kasza gryczana

Obrać cebulę, pokroić w piórka. Grzyby pokroić w plasterki. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i zeszklić, potem dodać pieczarki a następnie boczniaki. Poddusić. Wlać wino, odparować. Wlać bulion, przyprawy i dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i przykryć pokrywką. Dusić kilka minut. Na koniec dodać pokrojone w dużą kostkę ogórki kiszone i wymieszać. W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną.

Całość posypać natką.






wtorek, 25 lutego 2020

Sałatka z roszponką, groszkiem, jajem i rzeżuchą

Rzeżuchę wyhodowałam na parapecie i wykorzystałam do pysznej i prostej sałatki.

2 garście roszponki
1 jajo
1/2 szklaki zielonego groszku
rzeżucha
ogórek
nasiona łuskane konopi

dressing:
sok z połowy cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Jajko, aby wyszła na pół twardo ugotuj wkładając do wrzącej wody i gotuj ok 6 minut. Potem włóż pod zimna wodą.
Groszek zblanszuj kilka minut we wrzątku. Odcedź.

Do słoika wlej składniki designu i potrząśnij.

Ułóż składniki sałatki na talerzu i polej dresingiem.

poniedziałek, 24 lutego 2020

Kiszona kapusta z soczewicą

Kiszona kapusta z czerwoną soczewicą. Można zjeść od razu. Można wykorzystać do pierogów jako farsz po zmieleniu.

750 gram kapusty kiszonej
szklanka czerwone soczewicy
cebula
marchewka
ząbek czosnku
sól i pieprze do smaku
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
ziele angielskiego kilka ziarenek
liść laurowy
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki cząbru i lubczyku
 1 łyżeczka majeranku
 kilka łyżek oleju rzepakowego


Cebulę i marchewkę obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę posiekać w kostkę, czosnek zmiażdżyć. Przepłukać kapustę i jeśli trzeba przesiekać.

Rozgrzać olej i zeszklić cebulę z marchewką i czosnkiem, dodać kminek, potem kapustę. Można podlać lekko wodą. Przykryć pokrywką. Mieszać od czasu do czasu. W międzyczasie ugotować soczewicę al dente ( gotuję 12-13 minut), dodać do kapusty, dodać resztę przypraw i dusić do 30 minut. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.