wtorek, 25 lutego 2020

Sałatka z roszponką, groszkiem, jajem i rzeżuchą

Lubię do sałatki dodawać jajka gotowane 6 minut. Żółtko jest wtedy ugotowane na półtwardo. Mi poprostu dobrze smakuje. Dodałam do niej rzeżuchę wyhodowaną na parapecie.

SKŁADNIKI:

na jedną porcję 

2 garście roszponki
1 jajo
1/2 szklaki zielonego groszku
rzeżucha
ogórek
nasiona łuskane konopi ( są pyszne i zdrowe)

dressing:

sok z połowy cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Jajko, aby wyszło na półtwardo ugotuj wkładając do wrzącej wody i gotuj około 6 minut. Potem włóż pod zimna wodą.
Groszek zblanszuj kilka minut we wrzątku. Odcedź.

Do słoika wlej składniki designu i potrząśnij.

Ułóż składniki sałatki na talerzu i polej dresingiem.

3 komentarze:

  1. Klimaty tak trochę wiosenno-wielkanocne. Potrzeba mi teraz takiej lekkiej kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie sałatki. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. To są moje smaki, które teraz królują w moim menu, chyba po prostu idzie wiosna... :)

    OdpowiedzUsuń