wtorek, 25 lutego 2020

Sałatka z roszponką, groszkiem, jajem i rzeżuchą

Rzeżuchę wyhodowałam na parapecie i wykorzystałam do pysznej i prostej sałatki.

2 garście roszponki
1 jajo
1/2 szklaki zielonego groszku
rzeżucha
ogórek
nasiona łuskane konopi

dressing:
sok z połowy cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Jajko, aby wyszła na pół twardo ugotuj wkładając do wrzącej wody i gotuj ok 6 minut. Potem włóż pod zimna wodą.
Groszek zblanszuj kilka minut we wrzątku. Odcedź.

Do słoika wlej składniki designu i potrząśnij.

Ułóż składniki sałatki na talerzu i polej dresingiem.

3 komentarze:

  1. Klimaty tak trochę wiosenno-wielkanocne. Potrzeba mi teraz takiej lekkiej kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie sałatki. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. To są moje smaki, które teraz królują w moim menu, chyba po prostu idzie wiosna... :)

    OdpowiedzUsuń