piątek, 10 grudnia 2021

Ciasto marchewkowe z orzechami i anansem


Ciasto marchewkowe w którym są same mielone orzechy włoskie, cukier kokosowy i ananas. Wierzch udekorowałam kokosową bitą śmietaną z mleka kokosowego. 

Forma: tortownica:20 cm 

Składniki:

200 g tartych orzechów włoskich lub migdałów

100 g oleju

3 jaja

120 g cukru kokosowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka utartego imbiru

1 szklanka utartej na małych oczkach marchwi

1/2 sztuki dojrzałego świeżego ananasa pokrojonego w małą kostkę lub 4 plastry ananasa z puszki pokrojonego w małą kostkę 

1 łyżeczka mielonego cynamonu

2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy

1 puszka mleka kokosowego do ubijania

Przygotowanie:

Jaja ubić mikserem z cukrem kokosowym na puch aż zrobi się karmelowy kogel mogel, następnie wlać olej i ubijać kilka minut. Do masy dodać orzechy, przyprawy, marchew i ananasa i dokładnie wymieszać łyżką. Masę przelać do wyłożonej papierem formy. Piec 50 minut w 180 stopniach C. 

Po wystudzeniu przygotować krem z mleka kokosowego według opisu na opakowaniu.

Rozłożyć krem na wierzchu ciasta.