Forma: tortownica:20 cm
Składniki:
200 g tartych orzechów włoskich lub migdałów
100 g oleju
3 jaja
120 g cukru kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka utartego imbiru
1 szklanka utartej na małych oczkach marchwi
1/2 sztuki dojrzałego świeżego ananasa pokrojonego w małą kostkę lub 4 plastry ananasa z puszki pokrojonego w małą kostkę
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
1 puszka mleka kokosowego do ubijania
Przygotowanie:
Jaja ubić mikserem z cukrem kokosowym na puch aż zrobi się karmelowy kogel mogel, następnie wlać olej i ubijać kilka minut. Do masy dodać orzechy, przyprawy, marchew i ananasa i dokładnie wymieszać łyżką. Masę przelać do wyłożonej papierem formy. Piec 50 minut w 180 stopniach C.
Po wystudzeniu przygotować krem z mleka kokosowego według opisu na opakowaniu.
Rozłożyć krem na wierzchu ciasta.