wtorek, 29 marca 2022

Babka marmurkowa waniliowo- czekoladowa


Babkę marmurkową przygotowałam z ciasta na ciasto zebra. Choć ja bardziej w tym cieście widzę tygrysa niż zebrę;) 
Ciasto jest proste w przygotowaniu. Po przekrojeniu widać efektowne prążki.

Składniki:

3 jaja

3/4 szklanki ksylitolu

1 szklanka mąki orkiszowej jasnej lub innej

1/2 szklanka mąki ryżowej 

lub 1 i 1/2 mąki orkiszowej

3/4 szklanki napoju owsianego (u mnie Natumi)

3/4 szklanki oleju

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 3./4 łyżeczki mielonej wanilii lub cukier waniliowy ( można dostać taki z ksylitolem)

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

2 łyżki mąki 

2 łyżki kakao



Przygotowanie:

Mąki przesiać. Do miski wbić jaja i ubić na puch z ksylitolem. Dodać przesianą mąkę, wanilię i proszek do pieczenia. Wymieszać na jednolite ciasto. Mieszając dodawać  napój owsiany i olej. Ciasto podzielić na dwie równe części ( ja ciasto zważyłam odejmując wagę miski, którą zważyłam przed robieniem ciasta). Następnie dodać do jednej części 2 łyżki także przesianej mąki a do drugiej części przesiane kakao. Do formy wysmarowanej tłuszczem nakłądać łyżką stołową na przemian raz czekoladowe raz białe ciasto aż do skańczenia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach C.

W klasycznym cieście na zebrę jest woda gazowana. Ja dałam napój roślinny. Ciasto jest bogatsze w smaku. To z wodą jest zbyt zwykłe w smaku. 


Do babki polecam napój owsiany Natumi Kaffee



poniedziałek, 28 marca 2022

Deser z kaszki jaglanej z jabłkiem


Kaszka jaglana Biominki w deserze z jabłkiem.


Składniki:

500 ml napoju roślinnego, kokosowego lub mleka

6 łyżek kaszki jaglanej Biominki

mielona wanilia lub ekstrakt waniliowy ok.1/2 łyżeczki

szczypta soli

jabłko

1/2 łyżeczki kurkumy, cynamonu i kardamonu

posypka: płatki migdałowe, len, słonecznik

melisa


Przygotowanie:

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Na dno rondla wlewamy odrobinę wody, dodajemy jabłko i przyprawy i dusimy do miękkości. Kaszke gotujemy według przepisu na opakowaniuz dodatkiem wanilii i szczypty soli. Ugotowaną kaszkę nakłądamy do słoiczków lub miseczek a na wierzch  wykładamy jabłko, posypujemy posypką i listkami melisy.