Składniki:
3 jaja
1/2 szklanki ksylitolu
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej lub innej
1/2 szklanka mąki ryżowej
lub 1 i 1/2 mąki orkiszowej
3/4 szklanki napoju owsianego (u mnie Natumi)
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 3./4 łyżeczki mielonej wanilii lub cukier waniliowy ( można dostać taki z ksylitolem)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
2 łyżki mąki
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Mąki przesiać. Do miski wbić jaja i ubić na puch z ksylitolem. Dodać przesianą mąkę, wanilię i proszek do pieczenia. Wymieszać na jednolite ciasto. Mieszając dodawać napój owsiany i olej. Ciasto podzielić na dwie równe części (ja ciasto zważyłam odejmując wagę miski, którą zważyłam przed robieniem ciasta). Następnie dodać do jednej części 2 łyżki także przesianej mąki a do drugiej części przesiane kakao. Do formy wysmarowanej tłuszczem nakładać łyżką stołową na przemian raz czekoladowe raz białe ciasto aż do skańczenia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach C.
W klasycznym cieście na zebrę jest woda gazowana. Ja dałam napój roślinny. Ciasto jest bogatsze w smaku. To z wodą jest zbyt zwykłe w smaku.