poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Lniane naleśniki z mascarpone i truskawkami




Zrobiłam ciasto naleśnikowe, ale żeby były zdrowsze dodałam do ciasta mielone siemię lniane. Wyszły smaczne.



Składniki na ciasto:

6 kopiastych łyżek mąki 
350 ml wody
1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego

Składniki na krem do naleśników:

1 małe opakowanie serka mascarpone
śmietanka 36 % do rozrobienia serka trochę
esencja waniliowa 1 łyżeczka
cukier puder

lub zdrowsza wersja:

gęsty grecki jogurt
truskawki
łyżka syropu klonowego
listki melisy

truskawki 









Przygotowanie:

1. Zmiksuj składniki na jednolite ciasto i piecz cienkie placki bez tłuszczu jeśli to możliwe na dobrze rozgrznej patelni.
2. Ze składników podanych na nadzienie zrób krem.
3. Podawaj dowolnie zwinięte jak lubisz.








Faszerowana papryka bez mięsa


Faszerowana papryka warzywami, ryżem  ziołami.

 Składniki

1 duża papryka (moja była naprawdę ogromna) lub 4 sztuki mniejszych
1 woreczek ryżu naturalnego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 średnia cukinia
1 pomidor bez skórki
szczypta bazylii suszonej 
2 szklanki bulionu (może być kostka)
sól
pieprz 
bazylia
ząbek czosnku
oliwa z oliwek


 Przygotowanie 

1. Zagotuj bulion, blanszuj w nim papryki pozbawione gniazda  i odcięte na ok 3/4 ich wysokości ok 10 minut.
2.  Ryż z Warecka przesyp na sitko, dobrze wypłucz i przedłuż do garnka i zalej zimną wodą i ugotuj ryż z solą.
3. Na patelni uduś razem cukinię i pomidora pokrojone w kostkę. Dadaj zmiażdżony czosnek, sól i pieprz oraz bazylię.
4. Faszeruj gorące papryki i udekoruj listkami bazylii. Polej oliwą z oliwek. Natychmiast podawaj. 


Danie jest pyszne, aromatyczne, lekkie i niskokaloryczne. Można też papryki włożyć do piekarnika i zapiec na wierzchu serem.