wtorek, 4 lutego 2020

Fit majonez krem z awokado

Majonez- krem z awokado. Świetnie zastępuje majonez jajeczny a także masło.
Pyszne smarowidło na kanapkę z plastrem pomidora.

SKŁADNIKI 

awokado hass - 1 szt.
sok z limonki - 1/2 szt.
czarna sól Kala Namak szczypta
musztarda - 1 łyżeczka
wasabi - 1/2 łyżeczki - 
olej - 100 ml

PRZYGOTOWANIE:

Miękkie awokado wyjąć łyżeczką i umieścić w  naczyniu, zblendować razem z sokiem z limonki, musztardą i wasabi oraz ze szczyptą soli. Potem dolać olej, aż powstanie gładki, gęsty krem. Majonez przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiku do trzech dni.

poniedziałek, 3 lutego 2020

Sałatka z ziemniakami, brukselką z boczkiem


Smażona brukselka z kiszonymi cytrynami. Kiszone cytryny można zrobić samemu:  konfitowane cytryny, ale ja poszłam na skróty i kupiłam je w tureckim sklepie. Są pyszne, malutkie, ciasno umieszczone w słoiczku. Dodałam je do sałatki na ciepło z ziemniakami, oliwą, płatkami chili i (boczkiem )

SKŁADNIKI:

500 g ziemniaków sałatkowych
1 kiszona cytryna
300 g brukselki
oliwa
sól
pieprz
płatki chili
natka
boczek (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki ugotować w mundurkach (dobrze jest znaleźć małe ziemniaczki do sałatek).
Brukselkę umyć, przeciąć na pół. Na patelnię wlać trochę oliwy lub oleju i podsmażyć krótko brukselkę. Dodać pociętą w kosteczkę kiszoną cytrynę. Przykryć pokrywką na kilka minut. Boczek usmażyć na osobnej patelni.
Do podsmażonych brukselek dodać ziemniaki, chili i ewentualnie boczek. Całość posypać sporą ilością natki pietruszki.