czwartek, 10 czerwca 2021

Knedle ziemniaczane z truskawkami


K
nedle ziemniaczane z truskawkami z mąką migdałową.

To może nie jest szybkie danie, ale warto poświęcić trochę czasu i cieszyć się ich smakiem. Na przygotowanie ich użyłam kilograma starych ziemniaków. Po obraniu i ugotowaniu było ich 700 gram.

Składniki:

700 gram ugotowanych, wystudzonych w osolonej wodzie i przeciśniętych przez praskę ziemniaków

180 gram mąki orkiszowej jasnej + trochę do podsypywania

100 g mąki migdałowej 

2 jaja lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej dla wegan

kilka sztuk truskawek (najlepiej tej samej wielkości)

2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie) 

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, kardamonu i mielonej wanilii


Do polania:

śmietanka 36% ( u mnie migdałowa) 

1/2 łyżeczki wanilii lub 1/2 opakowania cukru waniliowego

płatki migdałowe (podprażone)

mięta kilka listków

Przygotowanie:

Obrane, ugotowane przeciśnięte przez praskę ziemniaki umieścić na stolnicy i wystudzić. Dodać mąki, mąkę ziemniaczaną lub jaja i zagnieść ciasto podsypując jeśli trzeba mąką.

Zmieszać cukier trzcinowy i przyprawy lub same przyprawy i umieścić na talerzyku, odstawić na bok. Oderwać kawałek ciasta i na środek położyć truskawkę, posypać wcześniej przygotowanymi przyprawami do smaku i uformować  kulkę. Odłożyć na bok na posypaną mąką desce. Ugotować w osolonym wrzątku partiami. 

W rondelku podgrzać śmietankę i dodać cukier waniliowy.

Ugotowane knedle ułożyć na talerzu, polać śmietanką, posypać płatkami migdałowymi i listkami mięty.




















poniedziałek, 7 czerwca 2021

Mrożone mango z bananem. Prawie lody

 

Pyszne, letnie, owocowe. Bez laktozy, bez cukru, bez glutenu. 

Składniki:

300 gram mrożonego mango ( do  kupienia lub sami zamroźcie)

banan

Do dekoracji" marakuja, mięta, bezik ( akurat miałam)


Mango z bananem umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy blenderem. Przekładamy do naczyń i dekorujemy marakują i co tylko chcecie. 👌

niedziela, 6 czerwca 2021

Zupa gulasz z mielonym mięsem

 

Mięsna zupa, sycąca i pełna warzyw. Dobra w porze obiadowej i na kolację.  Robię taką w wersji wegańskiej. Zamiast mięsa dodaję zieloną soczewicę albo ciecierzycę. 

Składniki: 

300 g mięsa mielonego wołowego ( u mnie ligawa)

200 ml bulionu z kurczaka, warzywnego lub wołowego

1 słodka czerwona papryka

1/2 łyżeczki mielonego kminku

1 papryka chili

awokado

1 puszka krojonych pomidorów

1 puszka czerwonej fasolki

5 szt. pieczarek

2 -3 ziemniaki

1 cebula czerwona

2-3 ząbki czosnku

1-2 marchewki

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżeczka soli

1/2 łyczki czarnego pieprzu

-1/2 łyżeczka kolendry w ziarnach

liście laurowe

1/2 łyżeczki kminu

szczypta mielonego cynamonu

słodka papryka - 2 łyżeczki

1 łyżka oleju


Przygotowanie: 

Ziemniaki kroimy w sporą kostkę, cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, marchew w talarki, pieczarki w ćwiartki a paprykę w paski. Odkładamy na bok.

Na rozgrzany olej wrzucamy mięso i smażymy rozdrabniając (cały czas mieszając) dodajemy przyprawy, następnie dodajemy warzywa i pieczarki. Całość podsmażamy 5 minut mieszając. Wlewamy bulion oraz puszkę krojonych pomidorów.

Dodajemy papryczkę chili ( świeżą lub suszoną). Gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i fasolę w puszce. Jeszcze chwilkę gotujemy. Posypujemy natką lub kolendrą oraz kawałkiem awokado.