Knedle ziemniaczane z truskawkami z mąką migdałową.
To może nie jest szybkie danie, ale warto poświęcić trochę czasu i cieszyć się ich smakiem. Na przygotowanie ich użyłam kilograma starych ziemniaków. Po obraniu i ugotowaniu było ich 700 g.
Składniki:
700 g ugotowanych, wystudzonych w osolonej wodzie i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
180 g mąki orkiszowej jasnej + trochę do podsypywania
100 g mąki migdałowej
2 jaja lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej dla wegan
kilka sztuk truskawek (najlepiej tej samej wielkości)
2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, kardamonu i mielonej wanilii
Do polania:
śmietanka 36% ( u mnie migdałowa)
1/2 łyżeczki wanilii lub 1/2 opakowania cukru waniliowego
płatki migdałowe (podprażone)
mięta kilka listków
Przygotowanie:
Obrane, ugotowane przeciśnięte przez praskę ziemniaki umieścić na stolnicy i wystudzić. Dodać mąki, mąkę ziemniaczaną lub jaja i zagnieść ciasto podsypując jeśli trzeba mąką.
Zmieszać cukier trzcinowy i przyprawy lub same przyprawy i umieścić na talerzyku, odstawić na bok. Oderwać kawałek ciasta i na środek położyć truskawkę, posypać wcześniej przygotowanymi przyprawami do smaku i uformować kulkę. Odłożyć na bok na posypaną mąką desce. Ugotować w osolonym wrzątku partiami.
W rondelku podgrzać śmietankę i dodać cukier waniliowy.
Ugotowane knedle ułożyć na talerzu, polać śmietanką, posypać płatkami migdałowymi i listkami mięty.