środa, 19 września 2018

Maca latte ( korzeń maca)

Pyszne, lekko kremowe latte z korzeniem maca zaliczanego do superfoods. Zawiera dużą ilość witaminy B3, jest bogata w białko. Polecana przy wysiłku fizycznym.

SKŁADNIKI:

proszek maca - 1 łyżeczka
mleko migdałowe (lub inne)- 1 szklanka
sproszkowane daktyle - 1 łyżeczka
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy. Można podgrzać i pić gorące np. z cynamonem.

poniedziałek, 17 września 2018

Ciasto na pierogi

Ciasto na takie pierogi zrobicie z :

SKAŁDNIKI:

1/2 kg mąki ( często robię z orkiszowej)
1 jajo
szczypta soli
szklanka gorącej wody ( tyle ile zabierze mąka)

PRZYGOTOWANIE:

Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy dołek, wbijamy jajko i szczyptę soli. Zaczynamy zagniatać mąkę w jajkiem, następnie wlewamy dość wolno wodę i drugą ręką zagniatamy w ciasto. Po wyrobieniu wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy i robimy swoje pierogi z ulubionym farszem.