Ponieważ dziś robiłam hummus to skorzystałam i z wody z ciecierzycy zrobiłam popularny deser z aquafaby. Zrobiłam go pierwszy raz. No i szczerze mogę powiedzieć, że jest pyszny, lekki, nie obciąża - ponieważ ja po śmietance źle się czuję i unikam. Musy czekoladowe były nie dla mnie.
Aquafaba woda z gotowania strączków jest bogata w białko. Po ubiciu zachowuje się jak białko jaja. W 2012 roku francuski tenor Roessel zaobserwował, że woda z ciecierzycy ubija się na pianę. Potem kucharze wyspecjalizowani w kuchni wegańskiej przygotowali mus czekoladowy. Amerykański bloger Goose Wohl z cukru i aquafaby upiekł bezę. Ja marzę aby aquafaba doczekała się fajnej polskiej nazwy.
SKŁADNIKI:
woda ze słoiczka z ciecierzycy - 100 ml
gorzka czekolada dałam 1/2 opakowania
cukier puder 2 łyżeczki
owoce dowolne sezonowe
ciasteczka - kilka
suszona żurawina
czekoladowe kropelki
PRZYGOTOWANIE:
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy aż będzie zimna ale płynna. Zimną wodę z ciecierzycy ubijamy jak na bezę. Po ubiciu dodajemy po łyżeczce cukru pudru. Na koniec wlewamy pomału płynną czekoladę ciągle ubijając. Teraz dodajemy żurawinę i czekoladowe kropelki. Przelewamy na szklaneczek i dekorujemy.