Na cztery porcje:
łosoś filet 400 gram
sól i pieprz 1 łyżeczka
kapary 1 łyżka
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
koperek 1 pęczek
szalotka 1 sztuka
masło 1 łyżka
olej rzepakowy 1 łyżka
dziki ryż
Przygotowanie:
Rybę umyj i osusz, natrzyj solą i pieprzem, usmaż. Szalotkę posiekaj w kosteczkę i zeszklij na oleju, dodaj łyżkę masła i przesiekane kapary. Wlej wino i odparuj. Dodaj posiekany koperek. Podawaj np. z ryżem
piątek, 17 lutego 2017
wtorek, 14 lutego 2017
Mini bezy z marakują
- Na 6 sztuk:
- białka 3 sztuki
- 6 łyżek cukru drobnego/ ksylitol
- mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
- ocet jabłkowy 1 łyżeczka
- marakuja 3 sztuki
- Ubić białka na sztywno, dodawać po łyżce cukru drobnego do momentu skończenia cukru. Dodać mąkę i ocet. Z podanych składników uformować 6 sztuk małych bez. Nagrzać piekarnik na 140 stopni. Po 30 minutach zmniejszyć do 100 stopni i suszyć jeszcze ok 2 godzin. Podawać z bitą śmietaną i marakują.
Subskrybuj:
Posty (Atom)