piątek, 17 lutego 2017

Łosoś w sosie z kaparów

Łosoś w innym sosie z kaparów z dzikim ryżem.

SKŁADNIKI:

Na cztery porcje: 

łosoś filet 400 g po 100 g na porcję 
sól i pieprz 1 łyżeczka
kapary 1 łyżka
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
koperek 1 pęczek
szalotka 1 sztuka
masło 1 łyżka
olej rzepakowy 1 łyżka
dziki ryż


PRZYGOTOWANIE:

Kawałki ryby umyj i osusz, natrzyj solą i pieprzem, usmaż na średnim ogniu. Szalotkę posiekaj w kosteczkę i zeszklij na oleju, dodaj przesiekane kapary. Wlej wino i odparuj a następnie dodać zimne masło. Dodaj posiekany koperek. Mieszaj aż powstanie sos. Podawaj np. z ryżem a łososia polej maślanym sosem. 

wtorek, 14 lutego 2017

Mini bezy z marakują







  • Na 6 sztuk małych bezowych gniazdek 
  • SKŁADNIKI 
  • białka z 3 jaj temperatura pokojowa 
  • 5 łyżek cukru drobnego
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka 
  • ocet jabłkowy 1 łyżeczka 
  • małe opakowanie śmietanki kremówki schłodzone 
  • owoce marakui 3 sztuki
  • Przygotowanie:
  • Ubić białka na sztywno. Po ok. 8 minutach ciągle ubijając, dodawać po łyżce cukru drobnego do momentu skończenia cukru. Dodać mąkę i ocet. Z powstałej masy na blachę wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą łyżki uformować 6 sztuk małych bez - gniazdek. Nagrzać piekarnik na 140 stopni C. Po 30 minutach zmniejszyć do 100 stopni C i suszyć jeszcze ok. 2 godzin. Wysuszone bezy wystudzić.
  • Ubić kremówkę z niewielką ilością cukru pudru ( beza jest już bardzo słodka).  Napełnić bitą śmietaną bezy i marakują tuż przed podaniem. Beza bardzo naciąga wilgocią z bitej śmietany i może zmienić nieco wygląd.
  •  Rada: pozostałe żółtka jakie zostały po oddzieleniu od białek można zrobić świetny makaron.