Łosoś w innym sosie z kaparów z dzikim ryżem.
SKŁADNIKI:
łosoś filet 400 g po 100 g na porcję
sól i pieprz 1 łyżeczka
kapary 1 łyżka
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
koperek 1 pęczek
szalotka 1 sztuka
masło 1 łyżka
olej rzepakowy 1 łyżka
dziki ryż
PRZYGOTOWANIE:
Kawałki ryby umyj i osusz, natrzyj solą i pieprzem, usmaż na średnim ogniu albo upiecz w piekarniku nastawionym na 190 st.C przez 20-30 minut. Szalotkę posiekaj w kosteczkę i zeszklij na oleju, dodaj przesiekane kapary. Wlej wino i odparuj a następnie dodać zimne masło. Dodaj posiekany koperek. Mieszaj aż powstanie sos. Podawaj np. z ryżem a łososia polej maślanym sosem.