Tort śmietanowo truskawkowy w środku z chrupiącą białą czekoladą
Składniki:
170 g herbatników czekoladowych
2 łyżki masła
500 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
pół tabliczki białej czekolady
4-5 listków żelatyny
truskawki
patki migdałowe
listki mięty
PRZYGOTOWANIE
Ciastka wrzucić do malaksera. Zmiksować. Dodać rozpuszczone masło. Wyłożyć na spód tortownicy. Ugnieść. Włożyć do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ubić śmietanę z cukrem pudrem. Dodać posiekaną w kostkę białą czekoladę. Dodać żelatynę przygotowaną według opisu na opakowaniu. (Zwykle moczy się żelatynę w zimnej wodzie, następnie wyciska się z nadmiaru wody i lekko rozpuszcza na małym ogniu w niewielkim naczyniu). Dodać serek mascarpone. Wymieszać. Wyłożyć na spód blatu. Włożyć do lodówki. Po 1-2 godzinach wyjąć. Ułożyć truskawki (lub owoce sezonowe). Posypać prażonymi migdałami i listkami mięty.