Ciasto bezglutenowe, najlepsze jakie jadłam do tej pory .... no dobra bezy są the best!
Ale to ciasto ma COŚ w sobie.
Zainspirowała mnie Gabi z bloga Muffins&Cakes
Ja je trochę zmieniłam, ciasto wyrosło, nie kruszy się i jest wilgotne.
Moje składniki
szklanka mąki ryżowej z brązowego ryżu
szklanka mleka migdałowego
skórka z otartej cytryny
mus jagodowy słoiczek (do nabycia we Fresh Market, swoją drogą rewelacja dla mnie)
pół szklanki otrąb gryczanych i taka sama ilość płatków gryczanych
pół szklanki mielonego lnu
2 jaja
3 łyżki oleju rzepakowego
2 płaskie łyżeczki sody
pół szklanki cukru
na kruszonkę:
Wszystkie składniki wymieszałam razem w misce, przełożyłam do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mielonym lnem. Na masę rozłożyłam mus jagodowym i posypałam kukurydzianą kruszonką. Piekłam 55 minut w 190 stopniach C.