piątek, 23 lutego 2018

Szybki lunch z komosą ryżową i szpinakiem

Czasami brak planu co na obiad może zaskoczyć. U mnie tak własnie było. Nie bardzo miałam co ugotować. Lodówka skromnie zaopatrzona, no i powiem szczerze brak chęci na robienie zakupów spożywczych, za to awokado wołało "jeszcze chwila i po mnie". Więc dla niego otworzyłam szafkę i wybór padł na: komosę.

Na 2 porcje:

pół szklanki komosy ryżowej
2 jaja
pół awokado
sól
pieprz
otarta skorka z cytryny
sok z cytryny
2 garście szpinaku

Komosę ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Kiedy już będzie gotowa dodaj szpinak i zamieszaj tak aby liście złapały trochę ciepła. Jaja usmaż. Awokado potnij w kosteczkę, skrop sokiem z cytryny. Całość posyp odrobiną skórki z cytryny.

wtorek, 20 lutego 2018

Szaszłyki z tofu czosnkowego i z karmelizowanego ananasa

Szaszłyki z tofu i z karmelizowanym ananasem. Wszystko robimy na jednej patelni. A najlepsze jest to, że są lekkie i szybkie w przygotowaniu.

opakowanie czosnkowego tofu
pół ananasa
3 cebulki dymki czerwone
olej
sezam
świeży imbir (ok 2 cm)
2 łyżki sosu sojowego tamari

marynata:

2 łyżki sosu sojowego lub teriyaki
łyżeczka miodu
szczypiorek
sezam
łyżka octu ryżowego
papryczka chili

Tofu pokroiłam w kostkę ( wyszło 6 sporych sześcianów), Ananasa pokroiłam w takie same kostki jak tofu. Zacząłem smażyć na brązowo na mocno rozgrzanej patelni. Przekręcając kostki, aby się nie przypalały.
Pod koniec smażenia i karmelizowania dodałam cebulki przecięte na pół. Wlałam miód, chlust sosu sojowego, tarty imbir i  sezam. Po chwili zdjęłam na talerz i nadziewałam na patyczki.
Do maczania przygotowałam dressing.




niedziela, 18 lutego 2018

Sałatka z czerwonych pomarańczy z Sycylii

Słodkie o czerwono różowym soku. Najlepsze o tej porze czerwone pomarańcze
Kupiłam w kooperatywie spożywczej na warszawskim Muranowie.

3 pomarańczce czerwone z Sycylii
garść rukoli
orzechy włoskie do maku
1/2 szt papryczki chili
pestki słonecznika
1 mała czerwona cebula
1 czerwona cykoria


dressing:

sok z jednej czerwonej pomrańczy
sól do smaku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu

Pomarańcze obrać, pokroić w plasterki. Ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę.  Pociąć cykorię.
Słonecznik i posiekane orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni.
Rozłożyć rukolę, posypać orzechami, polać dresingiem.