wtorek, 10 maja 2022

Grillowane szparagi z rzodkiewkami i cukinią

 

Pełna smaku sałatka z grillowanej cukinii, szparagów oraz grillowanej rzodkiewki

2 porcje

Składniki:

1 cukinia

pół pęczka zielonych szparagów

3-4 sztuki rzodkiewek

2 ząbki czosnku

1/2 szt. cytryny

2-3 łyżki oliwy z oliwy

sól i pieprz do smaku

garść posiekanej natki

owoce granatu (opcjonalnie)

listki świeżej bazylii

Przygotowanie:

Umyte warzywa kroimy: rzodkiewki na ćwiartki, cukinię w cienkie plastry (należy podzielić cukinię na 3 równe części z których każdą przecinamy w 2 mm paski), szparagi tniemy w talarki, zastawiamy końcówki. 

Na rozgrzanej grillowej patelni wlewamy trochę oliwy i na średnim ogniu krótko grillujemy oprószoną solą cukinię z obu stron. Zgrillowane zdejmujemy z patelni do miski i dodajemy posiekany czosnek. Następnie na patelnię dolewamy trochę oliwy i  wrzucamy pozostałe warzywa. Chwilkę grillujemy. Dodajemy do cukinii. Całość podsypujemy natką, dodajemy granat oraz listki bazylii, doprawiamy pieprzem. Całość skrapiamy cząstką cytryny.