piątek, 1 lutego 2013

Oponki od serca






N
iemal na każdym blogu królują przepisy na pączki, oponki lub faworki. Ja wysmażyłam oponki a środki wycięłam foremką w kształcie serce i w ten sposób połączyłam Tłusty Czwartek z  Walentynkami.

SKŁADNIKI 

300 g mąki pszennej 
50 g stopionego masła
olejek pomarańczowy 1-2 łyżeczki 
cukier waniliowy prawdziwy trochę 
120 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
2 żółtka
1 całe jajo
3/4 szklanki cukru Diamant
cukier puder Diamant
olej  do smażenia




PRZYGOTOWANIE

Rozetrzyj drożdże z cukrem, zalej połową ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki. Niech urosną. Po kilku minutach dodaj mąkę, cukry, zapach pomarańczowy, żółtka i jajko. Zacznij wyrabiać ciasto, dolewając masło i resztę mleka. Odstaw aby urosło. Około 45 minut. Wyjmij ciasto z miski i rozwałkuj na 1,5 cm. Wycinaj ciastka. Przykryj ściereczką lnianą aby znów urosły. W woku rozgrzej olej i smaż na złoto z obu stron. Wykładaj na ręczniczki papierowe. Po wystygnięciu posyp cukrem.




czwartek, 31 stycznia 2013

Krupnik na dwie kasze ♪♫♪


Dwie kasze w parze w krupniku na dwa. 


Składniki:

2 litry bulionu warzywnego
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
kilka ziarenek pieprzu
lubczyk
natka pietruszki
pół cebuli
 pół szklanki kaszy jaglanej 
pół szklanki kaszy jęczmiennej drobnej
kilka kropli oliwy 
marchew 
plaster selera
kapelusz suszonego prawdziwka. 


Przygotowanie:

Zagotuj bulion. Do bulionu dodaj marchew  pokrojoną w skośne plasterki, seler w kostkę, cebulę w piórka. Wkrusz prawdziwka.  Gotuj kilka minut. Sparz we wrzątku obie kasze ( umieść kaszę na sicie i przelej wrzątkiem) i dodaj do wywaru. Gotuj do 20 minut. Kiedy kasza będzie miękka krupnik jest już gotowy. Wykładaj i posyp świeżym lubczykiem i natką pietruszki.


środa, 30 stycznia 2013

Rzymska sałata z jajem w koszulce z estragonowym winegretem


Dostałam od koleżanki z pięknej Szwajcarii sól z płatkami kwiatów. Ona wie, że lubię gotować. Kupiła mi wyjątkowy pieprz  z płatkami kwiatów. To one pomalowały jajko w koszulce w kolorowe znaczki. Do tego pasowało mi użyć do sałaty musztardę estragonową. Jest pistacjowo -  zielona i przez to sos ma piękny kolor. Użyłam też czarnej cypryjskiej soli, bo jest bardzo delikatna w smaku.


Dla jednej osoby:

3 liście rzymskiej sałaty
jajko
łyżeczka ostu spirytusowego
sól
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka musztardy estragonowej
kilka kropel soku z cytryny
płatki sera pecorino

kwiatowy pieprz 



Umyj liście sałaty i pokrój w szerokie paski. Zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę octu. Kiedy będzie się gotować zrób trzepaczką wir, w środek, którego wybijesz jajko, wtedy białko otuli żółtko. Gotuj ok 3 minut. Wyjmij na łyżkę cedzakową, niech się odsączy. 
Sałatę ułóż w talerzu i polej sosem winegret przygotowanym z oliwy, musztardy estragonowej, i kilku kropli soku z cytryny. Połóż płatki pecorino.

wtorek, 29 stycznia 2013

Waniliowo-czekoladowe ciasto ucierane




Ucierane najprostsze ciasto waniliowo czekoladowe z masłem. Pięknie pachnie i smakuje.

SKŁADNIKI:

kostka miękkiego masła 82% !!!
szklanka mąki
szklanka cukru
4 jajka w pokojowej temperaturze
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
czubata łyżka kakao
2 łyżki wrzątku.

PRZYGOTOWANIE:

Masło utrzyj z cukrem, dodawaj po jednym jajku. Kiedy masa z pierwszym jajkiem będzie gładka, dodaj drugie i tak dalej. Dadaj cukier waniliowy. Teraz dodawaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj kakao i warzącą wodę. Wykładaj do formy wysmarowanej masłem. Najpierw waniliową część, potem czekoladową. Piecz 60 minut w 180 stopniach.

Polewa z prawdziwej czekolady:

60 ml kremówki
70 gr gorzkiej czekolady
szczypta soli
50 gr masła

Kremówkę podgrzej ale nie dopuść do zagotowania. Wrzuć połamaną czekoladę. Wymieszaj aż do rozpuszczenia. Teraz dodaj szczyptę soli i masło. Mieszaj. Jeśli będzie miała gęsta konsystencje, nie wpadaj w panikę, dolej odrobinę śmietanki i mieszaj. Kiedy przestygnie oblej ciasto. Polewa jest błyszcząca i nie matowi się.

niedziela, 27 stycznia 2013

Dorsz zapiekany z fenkułem



Dorsz zapiekany z surówką z bulwy fenkułu to bardzo lekkie danie. Dzięki przyprawom kopru włoskiego oraz samego fenkuł danie poprawia trawienie. Nie każdy jednak lubi nasiona kopru włoskiego i dlatego ten składnik można pominąć. 


SKŁADNIKI:

4 porcje świeżego fileta z dorsza najlepiej polędwica z dorsza 
cytryna
fenkuł bulwa
cebula szalotka duża
łyżeczka nasion kopru włoskiego 
sól do doprawienia ryby
pieprz
bazylia suszona ok 1 łyżeczka 
oliwa 2-3 łyżki 
ocet balsamiczny biały krem- taki opłacam, świetnie pasuje do ryby
mąka do panierowania ryby

PRZYGOTOWANIE

Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Połóż obtoczone w mące i posypane solą kawałki ryby.Posyp delikatnie bazylią. Pokroj bulwę fenkułu w piórka. Połóż na rybę warstwę z połowy bulwy fenkułu, cebuli także pokrojonej w piórka i cieniutkie plasterki z cytryny. Całość polej delikatnie kremowym octem białym i zapiekaj 25-30 minut w 180 stopniach.


Surówka z fenkułu:

połowę kopru włoskiego poszatkuj na mandolinie lub nożem. Skrop sokiem z cytryny, dodaj oliwę i pół łyżeczki nasion fenkułu.
Podawaj np. z dzikim ryżem.