Niemal na każdym blogu królują przepisy na pączki, oponki lub faworki. Ja wysmażyłam oponki a środki wycięłam foremką w kształcie serce i w ten sposób połączyłam Tłusty Czwartek z Walentynkami. |
SKŁADNIKI
300 g mąki pszennej
50 g stopionego masła
olejek pomarańczowy 1-2 łyżeczki
cukier waniliowy prawdziwy trochę
120 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
2 żółtka
1 całe jajo
3/4 szklanki cukru Diamant
cukier puder Diamant
olej do smażenia
Rozetrzyj drożdże z cukrem, zalej połową ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki. Niech urosną. Po kilku minutach dodaj mąkę, cukry, zapach pomarańczowy, żółtka i jajko. Zacznij wyrabiać ciasto, dolewając masło i resztę mleka. Odstaw aby urosło. Około 45 minut. Wyjmij ciasto z miski i rozwałkuj na 1,5 cm. Wycinaj ciastka. Przykryj ściereczką lnianą aby znów urosły. W woku rozgrzej olej i smaż na złoto z obu stron. Wykładaj na ręczniczki papierowe. Po wystygnięciu posyp cukrem.