Dla magazynu Gotuj w stylu eko napisałam artykuł o kiełkach, ich zastosowaniu, komponowaniu posiłków oraz ich właściwościach. Artykuł został zamieszczony także na stronie internetowej www.gotujwstylueko.pl Przeczytasz tu: Kiełki
Aby nie być gołosłowną w kiełkownicy na trzech poziomach wyhodowałam kiełki: rzodkiewki, lucerny i słonecznika. Potem były inne.
Z własnych kiełków przygotowałam sałatkę w słoiku z dresingiem.
SKŁADNIKI:
czarna quinoa lub biła lub dowolna kasza 1/2 szklanki
szpinak 1 garść
pomidorki koktajlowe
kilka sztuk
ciecierzyca ze słoika 2 łyżki
bazylia liście 1 garść
czerwona kapusta poszatkowana 2 łyżki
czerwona cebula 1/2 szt.
ogórek
musztarda 2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
kiełki rzodkiewki 1 garść
PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy czarną quinoa według opisu na opakowaniu. Odcedzamy. Warzywa kroimy. Składniki układamy warstwami w słoiku. składniki. Na wierzch posypujemy kiełkami np. rzodkiewki.
Przygotowanie dressingu
Sos vinaigrette: musztardę, oliwę i sok z cytryny mieszamy na jednolitą konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem.