Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku.
Dla magazynu Gotuj w stylu eko napisałam artykuł o kiełkach, ich zastosowaniu, komponowaniu posiłków oraz ich właściwościach. Artykuł została zamieszczony także na stronie internetowej www.gotujwstylueko.pl Przeczytasz tu: Kiełki
Aby nie być gołosłowną w kiełkownicy na trzech poziomach wyhodowałam kiełki: rzodkiewki, lucerny i słonecznika. Potem były inne.
Z własnych kiełków przygotowałam sałatkę w słoiku z dresingiem.
czarna quinoa lub biła lub dowolna kasza 1/2 szklanki
szpinak 1 garść
pomidorki koktajlowe
kilka sztuk
ciecierzyca ze słoika 2 łyżki
bazylia liście 1 garść
czerwona kapusta poszatkowana 2 łyżki
czerwona cebula 1/2 szt.
ogórek
musztarda 2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
kiełki rzodkiewki 1 garść
Gotujemy czarną quinoa według opisu na opakowaniu. Odcedzamy. Warzywa kroimy. Składniki układamy warstwami w słoiku. składniki. Na wierzch posypujemy kiełkami np. rzodkiewki.
Przygotowanie dressingu
Sos vinaigrette : musztardę, oliwę i sok z cytryny mieszamy na jednolitą konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem.
sobota, 13 kwietnia 2019
wtorek, 9 kwietnia 2019
Jaglany budyń z wegańskim słonym karmelem
Budyń z kaszy jaglanej czy krem? Nieważne. Ważne, że deser jest zdrowy. Karmelowy z masłem orzechowym. Ponieważ kasza jaglana ma wysoki IG obniżam go własnie dodatkiem orzechów.
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka migdałowego albo z nerkowców ( najlepiej zrobić samemu) lub sojowe
1/2 łyżeczki soli
syrop daktylowy/ miód/ syrop klonowy/ksylitol - do smaku
esencja waniliowa
2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego
karmel ( klik!) tu dowiecie się jak go przygotować
Kaszę przelej wrzątkiem a następnie wlej mleko, dodaj sól i zagotuj. Gotuj pod przykryciem 20 minut od czasu do czasu zamieszaj. Gorącą kaszę zmiksuj z 2 łyżkami karmelu, masłem orzechowym lub migdałowym, syropem daktylowym i esencją waniliową na krem. Wierzch polej gorącym karmelem i posyp orzeszkami.
Subskrybuj:
Posty (Atom)