wtorek, 5 grudnia 2023

Owsiane ciasteczka jak owsianka

Ciasteczka owsiane bez cukru. Słodkości nadaje im jabłko. Wybrałam champion, ponieważ jest to jedna z najsłodszych odmian jabłek i według mnie, najlesze. Jeśli wybierasz inne jabłko warto dodać 1 łyżkę czegoś do słodzenia np. cukier trzcinowy, ksylitol, erytrytol, syrop klonowy. Ciastka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie nadają się na I i II  śniadanie. Po wypieczeniu i ostygnięciu ciastka przełóż do zamykanego pojemnika.

SKŁADNIKI:

płatki owsiane (u mnie bezglutenowe) 150 g

orzechy włoskie lub pekan 90 g

1 duże jabłko np. champion

woda 60 ml

masło rozpuszczone 60 g lub olej

1 łyżka posiekanej żurawiny

1 łyżka nasion chia

1płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka czubata mielonego cynamonu



PRZYGOTOWANIE:

Płatki owsiane i orzechy mielimy w malakserze, rozdrobnione przekładamy do miski. Następnie kroimy jabłko wraz ze skórką na ćwiartki, a ćwiartki na mniejsze kawałki i rozdrabniamy w malekserze. Przekładamy do miski z orzechami i płatkami. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Bierzemy ring cukierniczy i układamy po 1 pełnej łyżce masy do środka dobrze dociskając. Pieczemy w 180°C 25-35 minut.