Ciasteczka owsiane bez cukru. Słodkości nadaje im jabłko. Wybrałam champion, ponieważ jest to jedna z najsłodszych odmian jabłek i według mnie, najlesze. Jeśli wybierasz inne jabłko warto dodać 1 łyżkę czegoś do słodzenia np. cukier trzcinowy, ksylitol, erytrytol, syrop klonowy. Ciastka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie nadają się na I i II śniadanie. Po wypieczeniu i ostygnięciu ciastka przełóż do zamykanego pojemnika.
SKŁADNIKI:
płatki owsiane (u mnie bezglutenowe) 150 g
orzechy włoskie lub pekan 90 g
1 duże jabłko np. champion
woda 60 ml
masło rozpuszczone 60 g lub olej
1 łyżka posiekanej żurawiny
1 łyżka nasion chia
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka czubata mielonego cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane i orzechy mielimy w malakserze, rozdrobnione przekładamy do miski. Następnie kroimy jabłko wraz ze skórką na ćwiartki, a ćwiartki na mniejsze kawałki i rozdrabniamy w malekserze. Przekładamy do miski z orzechami i płatkami. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Bierzemy ring cukierniczy i układamy po 1 pełnej łyżce masy do środka dobrze dociskając. Pieczemy w 180°C 25-35 minut.