sobota, 1 grudnia 2012

Kopytka z zielonym groszkiem






Kopytka z zielonym groszkiem

SKŁADNIKI 

około 1 kg ugotowanych ziemniaków
1 szklanka zielonego groszku mrożonego ugotowanego
jajko
szklanka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatki 

ser bułgarski lub feta
natka
 oliwa

lub

masło
 świeży estragon
sól


PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki przeciśnij przez praskę,
groszek zmiksuj na gładką masę.
Przełóż wszystko na stolnicę, zrób dołek na środku dodaj mąkę i jajo i zagnieć ciasto dość krótko wyrabiając.
Podziel na trzy części i uformuj z nich wałki, potnij pod skosem na kopytka.
Gotuj we wrzątku 1-2 minuty po wypłynięciu.


Podawaj z serem i natką lub z masełkiem estragonowym (masło zmiksuj ze świeżym estragonem lub wymieszaj łyżką z suszonym).




Postny biały barszcz

Zimno, zimno coraz zimniej, na rozgrzanie u mnie zupa taką jaką gotowała babcia, na podwyższenie odporności.
Postny biały barszcz z 2 grzybkami.

SKŁADNIKI:

butelka barszczu białego
2 litry wywaru warzywnego - może wyć z kostki
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziemniaków
mleko
świeży majeranek
pieprz
sól do smaku
2 suszone prawdziwki

PRZYGOTOWANIE:

Zagotuj wywar, wrzuć umyte suszone prawdziwki i zioła. Obierz ziemniaki  i pokrój w kostkę i włóż do garnka. Gotuj. Kiedy będą miękkie wymieszaj barszcz i wlej w silnie gotujący się wywar aby nie zrobiły się kluski z mąki mieszaj aż się zagotuje. Wlej trochę mleka, aby złagodzić kwaśny smak zupy.
Podawaj ze świeżym majerankiem.
Nalewaj gorące do ciepłych miseczek.

wtorek, 27 listopada 2012

Koktajl bananowy z mlekiem sojowym o smaku piernika


Koktajl bananowy o smaku pierniczka. Świetny na drugie śniadanie, ale także na deser polecam:) 

Fajny smaczek.

Składniki:

szklanka mleka sojowego
banan
1 łyżeczkę siemienia lnianego 
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub własna mieszanka

Przygotowanie:

Składniki wrzucić do blendera, zmiksować. Przelać do szklaneczek. 








poniedziałek, 26 listopada 2012

Panna cotta z mleczka kokosowego z granatem

Bardzo zdrowy deser. Dla tych co na diecie bezglutenowej, bezcukrowej, bezmlecznej i dla nas wszystkożernych.

SKŁADNIKI:

Mleczko kokosowe puszka 250 ml (ja wykorzystałam rich&creamy) 
stewia w kroplach lub 1 łyżka erytrytolu
agar agar, ale może być żelatyna
lub 4 płatki żelatyny 
owoce granatu 



PRZYGOTOWANIE:

Mleczko kokosowe wymieszaj z kilkoma kroplami stewii, ksylitolu. erytrolu lub innego słodzika, który zastępuje cukier. Namocz płatki żelatyny w wodzie, odciśnij z wody a potem podgrzej w małym garnuszku aż się rozpuszczą. Używajac agaru do żelowania trzeba przeczytać na opakowaniu jak go użyć. Moje dwa agary mają zupełnie inne przyrządzanie. Wlej do mleczka i mieszaj, żeby z zimnym mleczkiem dobrze się połączyło. Przelej do miseczek lub szklanek. Włóż do lodówki na około 2 godziny. Agar agar lub płatek żelatyny lub 1 łyżeczkę żelatyny zmieszaj z gorącą wodą dodaj owoce granatu. Tak przygotowane owoce  połóż na wierzchu panna cotty kokosowej. Włóż do lodówki, aby się ścięło z wierzchu.

Mnie nie udało się wyjąć ze szklanki deseru. Może włożenie na chwilę do wrzątku by pomogło. Ale miałam ogroną ochotę do zjeść i nie chciałam czekać.