Kopytka z zielonym groszkiem
SKŁADNIKI
około 1 kg ugotowanych ziemniaków
1 szklanka zielonego groszku mrożonego ugotowanego
jajko
szklanka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatki
ser bułgarski lub feta
natka
oliwa
lub
masło
świeży estragon
sól
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki przeciśnij przez praskę,
groszek zmiksuj na gładką masę.
Przełóż wszystko na stolnicę, zrób dołek na środku dodaj mąkę i jajo i zagnieć ciasto dość krótko wyrabiając.
Podziel na trzy części i uformuj z nich wałki, potnij pod skosem na kopytka.
Gotuj we wrzątku 1-2 minuty po wypłynięciu.
Podawaj z serem i natką lub z masełkiem estragonowym (masło zmiksuj ze świeżym estragonem lub wymieszaj łyżką z suszonym).